Otadžbina: Popis na Kosovu za dva dana, a Beogradu ‘maca pojela jezik’

Foto: Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Iako je do početka popisa stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini ostalo ne više od dva dana, zvanična vlast u Beogradu o ovom bitnom pitanju po opstanak Srba ćuti. Nema stav ili o njemu ne želi da se izjasni, poručuju danas iz Pokreta Otadžbina. 

Popis stanovništva na Kosovu zakazan je za 5. april. Po prvi put nakon 1999. godine, od strane čelnika kosovske Agencije za statistiku postoji optimizam da će on obuhvatiti i Sever, ali i ostale srpske sredine na Kosovu. Kazna za onoga ko se ne izjasni iznosi 2,000 evra.

2011. godine kada je na Kosovu održan popis, tadašnje srpske vlasti su ga bojkotovale.

Sadašnje se ne izjašnjavaju, a na to su danas ukazali iz Pokreta Otadžbina.

„Predsedniku Srbije koji se svakodnevno oglašava po mnogim, često i nebitnim stvarima, sada kao da je ‘maca pojela jezik’. Ovo tim pre što je separatistička vlast u Prištini izjavila da svako od Srba ko se ne odazove popisu snosiće više od 2,000 evra kaznu“, poručili su.

Napravili su paralelu sa situacijom u BiH, gde se, kako tvrde, iako je prošlo 30 godina od rata – Bošnjaci još uvek ne odazivaju na popis stanovništa.

„Razlog koji navode je taj da je veliki broj njih tokom ratnih zbivanja migrirao, a nisu se vratili“, navode iz Otadžbine.

Još je, kažu, drastičnije stanje na Kosovu:

„Više od 250 hiljada Srba i ostalih nealbanaca napustilo je ove prostore. Nažalost iseljavanje i dalje traje“.

Baš u takvoj situaciji, smatraju, Srbima na Kosovu nedostaju uputstva od zvaničnog Beograda.

„U takvoj situaciji zvaničan Beograd mora da da uputstvo Srbima šta da rade. Jer po mnogima odazivanje popisu bilo bi neetički, nemoralno, nehumano. U principu se svodi da se protera tri četvrtine stanovništva sa jednog prostora, a onda licemerno vršiti popis stanovništva da bi se utvrdilo koliko još stanovništva treba proterati“.

Iz Otadžbine smatraju da je razlog za neoglašavanje Beograda zapravo – prihvatanje francusko-nemačkog predloga.

„U tački dva ovog predloga stoji da Srbija prihvata suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i Metohije. Stoga Aleksandar Vučić ne želi da se meša u unutrašnje stvari samoproglašene republike Kosovo“, navode.

Zbog toga, iz Otadžbine smatraju da između zvaničnog ustava Republike Srbije i francusko-nemačkog plana – predsednik Srbije prednost daje francusko-nemačkom predlogu.

„Kao rezultat toga imamo i prijem samoproglašene republike Kosova u Savet Evrope gde na negodovanje Aleksandra Vučića njegov prijatelj američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil kaže – pa Beograd se sa tim složio prihvatajući francusko-nemački predlog“.

A kako je politika srpskog predsednika prema KiM, kako oni ocenjuju, naopaka i izdajnička, iz Otadžbine poručuju:

„Dobro je da su na tom prostoru Srbi još živi. Mada ne svi“.