Dimitrijević: Srbi bez strategije i dezintegrisani u kosovskom sistemu, Kurti kod njih izaziva animozitet, odluke SL nisu u njihovom interesu

Foto: Fejsbuk profil Darka Dimitrijevića

„Mislim da su Srbi koji ovde žive potpuno politički anemični u svetlu onoga što rade Beograd i Priština“, kazao je Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, komentarišući trenutnu situaciju i položaj Srba na Kosovu, koji se odvija pod velom odluka Beograda i Prištine. 

Dimitrijević u razgovoru za KoSSev navodi da cela situacija deluje kao „noćna mora“ na lokalno stanovništvo.

Dodaje da se odluke Beograda menjanju iz godine u godinu, a u poslednje vreme „iz meseca u mesec“.

„Prvo je bilo ‘ajmo da pokrenemo tu peticiju da se izađe na izbore, pa kad je došlo do referenduma, nemojte da izlazite na referendum. Ne postoji nikakva jasna politička strategija kada je u pitanju Beograd i odluke Beograda, evidentno je da se donose ad hoc“, navodi Dimitrijević.

S druge strane, poteze kosovskog premijera vidi kao pokušaj se pod izgovorom demokratije, vladavine prava, i svega onoga što Kurti izgovara, „a što nema veze sa realnošću“: „Dođe do jednog nivoa gde je albanska zajednica mnogo nadmoćnija i superiornija u zakonskom smislu nad ostalim zajednicama“.

Posledicu toga, ističe Dimitrijević, već vidimo i osećamo, jer su Srbi, kada je u pitanju kompletan kosovski sistem – dezintegrisani.

Mali broj Srba u Kosovskoj policiji i na jugu

Vi danas ne samo na Severu, imate mali broj policajaca iz srpske zajednice. U Goraždevcu gde ja živim, takođe nema policajaca iz srpske zajednice. U mnogim mestima mladi ljudi ne vide kosovsku vladu i kosovske institucije kao nekog partnera u ostvarivanju prosperiteta i boljeg života, već ga vide kao neki represivni model“.

S tim u vezi, ističe da Kurti donosi odluke kojima se izaziva animozitet u srpskoj zajednici.

Odluke koje donosi SL nisu strateške i u većini slučajeva nisu u interesu Srba

Upitan o referendumu za opoziv gradonačelnika četiri opštine na Severu, koji će se održati 21. aprila, gde srpske partije na Kosovu pozivaju na bojkot, Priština optužuje Beograd da oni blokiraju ceo proces, dok međunarodna zajednica kritikuje pozive na bojkot i poziva Srbe da učestvuju u ovom procesu.

Dimitrijević ističe da odluke koje donosi Srpska lista – nisu strateške, i većini slučajeva nisu u interesu Srba sa Kosova.

„Ja moram da kažem da ja odluke Srpske liste ne razumem, dakle one se donose ad hoc, nisu strateške, i u većini slučajeva nisu u interesu građana Srba koji žive, ne samo na Severu, nego na celom prostoru Kosova i Metohije“.

S druge strane, ističe da Priština želi po svaku cenu institucije na Severu da ima pod svojom kontrolom.

„Ono što je evidentno jeste da Priština radi potpuno suprotno, kroz čitav ovaj proces koji se dešava. Jasno je da Priština sve ove institucije na Severu želi da ima pod svojom kontrolom, i da njena reč bude poslednja, bez ozbira što tu živi 97-8 odsto građana iz srpske zajednice“.

Ipak, kako kaže, logično je i demokratski da građani koji žive na Severu – donose ove odluke.

Priština, ali međunarodna zajednica ne mogu da shvate da su Srbi sa Kosova vezani za Srbiju i za srpske institucije

Dimitrijević ističe da Priština, ali i međunarodna zajednica ne mogu da shvate da su Srbi sa Kosova vezani za Srbiju i srpske institucije.

„Ono što i Priština, a i međunarodna zajednica, prema mom nekom skromnom mišljenju, ne mogu da shvate, jeste da srpski narod je vezan za Srbiju i za institucije Srbije i kod svih nekih budućih pregovora i strateških odluka, i svega toga, to bi trebalo svaki put uzeti u obzir“.

Ističe s jedne strane pritisak Beograda na Srbe, a sa druge strane nerazumevanje vlasti u Prištini da shvate ovu činjenicu, za koju kaže da je „teško promenjiva“.

„Isto što je teško promenjiva činjenica da albanski narod sa Kosova nije vezan za Albaniju kao državu koja je njihova matica“.

Nije optimističan da će popis stanovništa imati veliki odaziv na Severu

Iako navodi da će odaziv u opštinama na jugu biti polovičan, nije istog mišljenja kada je u pitanju Sever.

„Kada su u pitanju mesta poput Goraždevca, Orahovca, Osojana, i mesta gde su opštine sa albanskom većinom, ali gde žive i Srbi, da ću odaziv biti polovičan, i da će na Severu biti nikakav, jer su Srpska lista i određene partije pozvale na bojkot„, ističe Dimitrijević.

Žalosno je, kaže, to što Srbi na Kosovu „nemaju dugoročnu strategiju“ po pitanju ovih situacija.

Ističe da se sve svodi na „jedni u klin, drugi u ploču“, te nema nikakvog jedinstva po pitanjima „koji su od strateškog važnog nacionalnog interesa za opastanak na ovim prostorima“.