14 C
Pec
1. maj 2024
Naslovna VESTI društvo Forum za žene, mir i bezbednost: Problemi seksualnog nasilja tokom rata

Forum za žene, mir i bezbednost: Problemi seksualnog nasilja tokom rata

Detalj sa Foruma za žene, mir i bezbednost (Foto: Kim)

Drugo izdanje Foruma za žene, mir i bezbednost posvećeno je žrtvama seksualnog nasilja tokom ratnih sukoba na Kosovu. Forum je otvorila predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Dvodnevni Forum za žene, mir i bezbednost 2024 okuplja lidere, stručnjake, akademike, predstavnike civilnog društva, influensere, mlade i druge interesne grupe u srcu Zapadnog Balkana kako bi razgovarali o aktuelnim globalnim izazovima.

Osmani: Žene na Kosovu preživele najbolnija vremena

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na otvaranju ovogodišnjog Međunarodnog mirovnog foruma za žene, mir i bezbednost, navela da borba za prvo žena nije deo samo jedne misije ili foruma.

„Odabir dve ključne teme za ovo izdanje, s jedne strane seksualno nasilje u vezi sa sukobom i klimatska bezbednost sa druge, nisu slučajnost i u našim naporima smo se, naravno, pozabavili svim iskušenjima vremena, ali su nam potrebne i lekcije iz prošlosti kako bismo se uspešno suočili sa budućnošću. U ovom kontekstu sukoba, društvenih ograničenja i kulturnih preokreta, važno je odgovoriti na potrebe žena i djevojčica da osnaže, podrže i stvore bezbedno okruženje za sve žene svuda, jednom zauvek“, rekla je Osmani.

Dodala je da su žene na Kosovu preživele najbolnija vremena.

“Njihov put nije bio lak”, istakla je predsednica Kosova.

Osmanijeva je navela da Кosovo stoji kao šampion, odnosno nosilac ove agende.

“Uključivanje i predstavljanje su kamen temeljac svih napora koje smo preduzeli od prvog dana. Ovde sam želela da izrazim svoju zahvalnost svim našim međunarodnim partnerima, svim kosovskim institucijama koje su radile sa nama da ovaj forum bude uspešan, organizacijama civilnog društva, institucijama bezbednosti, akademskoj zajednici, medijima i drugima “, rekao je Osmani.

Pirc Musar: Situacija je sve, samo ne dobra

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar gošća je ovogodišnjeg foruma. Ona je istakla da podizanje svesti o seksualnom nasilju u sukobima treba da bude uključeno u lokalne politike.

“Moramo se boriti za mir i bezbednost na svakom nivou, tako da je ova konferencija u pravom trenutku. Situacija je sve samo ne dobra, brine me položaj žena, postoji nejednakost. Izveštaj pokazuje da žene prve pate od gladi kada je ekonomija nestabilna. Gledajući užasan uticaj žena u svetu, možemo zaključiti da je situacija sve gora. Osuđujemo seksualno nasilje kao oruđe rata. Podizanje svesti o seksualnom nasilju u sukobima treba da bude uključeno u lokalne politike u svim zemljama. Moramo se boriti i ne smemo gubiti nadu. Žene su u stanju i treba im verovati da rade kao graditelji mira“, rekla je ona.

Džaferi: Severna Makedonija pozitivan primer za žene

Premijer Severne Makedonije Talat Džaferi rekao je da je u državi iz koje dolazi zastupljenost žena u odlučivanju visoka, dodao je da je njegova zemlja pozitivan primer za žene, ali da ima još posla.

„Čak smo i mi u Severnoj Makedoniji posvećeni sprovođenju agende žene, mir i bezbednost. Za nas je još važnije to što suštinski sprovodimo tri principa integracije. Nesporno je da rodna pitanja dobijaju sve veći prostor. Mi smo pozitivan primer. Ministarstvo odbrane vodi odlična ministarka. Imamo osam žena sa činom pukovnika koji je do pre deceniju bio nula. Na odličnom smo putu iako je on još dug. Neophodan je i njihov doprinos u prilagođavanju politika novoj realnosti“, rekao je on.

Begaj: Žene podnele najteži teret sukoba

Predsednik Albanije Bajram Begaj je u svom govoru rekao da su žene među onima koje su podnele najteži teret sukoba. On je dodao da je obrazovanje žena i devojaka od suštinskog značaja.

„Ovaj sastanak je dokaz naše posvećenosti miru i bezbednosti. Dok razmišljamo o doprinosu Кosova progresivnoj budućnosti u kojoj će uloga žena biti od suštinskog značaja. Među onima koji su podneli najteži teret sukoba su žene. Ovi sukobi služe kao bolno podsećanje na cenu koja je skupo plaćena. Istorija na Zapadnom Balkanu i u albanskom društvu je videla koliko su žene strpljive kao pokretači mira i stabilnosti. Oni danas takođe imaju izuzetan doprinos izgradnji demokratskih institucija“, rekao je on.

Begaj je dodao da su Albanija i Kosovo zabeležile značajan napredak u uključivanju žena u svim procesima.

„Održivi mir i bezbednost se ne mogu postići bez uključivanja žena i muškaraca u svim proceseima. Ovde je od suštinskog značaja obrazovanje žena i devojčica. Rat se ne sme zaboraviti, a počinioci ostati nekažnjeni. Ovaj forum je važan jer naglašava ulogu svake zemlje“, istakao je Begaj.

Tokom Foruma potpisan je sporazum za otvaranje regionalnog centra Žene, mir i bezbednost na Кosovu.

Ovo izdanje će dočekati učesnike iz više od 40 zemalja sveta sa oko hiljadu učesnika.

Cilj Foruma za žene, mir i bezbednost je da se pozabavi istorijskim pretnjama bezbednosti žena zajedno sa novim bezbednosnim izazovima, sa krajnjim ciljem udruživanja snaga za dalje unapređenje programa.

U okviru Foruma predsednica Kosova Vjosa Osmani će u popodnevnim časovima dočekati na sastanku predsednicu Slovenije Natašu Pirc Musar i predsednika Albanije Bajrama Begaja.