Poziv institucijama u sprečavanju nasilja nad ženama i devojčicama

Peć, mesto ubistva (Foto: Radio Gora)

Grupa za bezbednost i rodnu ravnopravnost (SGG) osuđuje ubistvo žene u Peći, koje je navodno počinio njen muž i traži od Kosovske policije odlučnije mere u sprečavanju nasilja nad ženama i devojčicama.

Iz Grupe za bezbednost i rodnu ravnopravnost podsećaju da je ubijena Điljijeta Ukela (42) u Peći, tri dana nakon što je u Uroševcu bivši partner ubio Eronu Cokli (21).

Upozoravaju da se žene na Kosovu i dalje suočavaju sa alarmantno visokim nivoom ugroženosti, čak i kada traže pomoć.

“Zahtevamo da se osumnjičeni umešani u ovakve strašne incidente suoče sa punim teretom zakona i podvrgnu krivičnom gonjenju u najvećoj meri dozvoljenoj Krivičnim zakonikom. Štaviše, neophodna je hitna i sveobuhvatna revizija postojećeg zakonodavstva, donošenjem još oštrijih kazni za pojedince odgovorne za bilo koji oblik nasilja nad ženama”, poručuje se u reagovanju Grupe za bezbednost.

Podsećajući na Istanbulsku konvenciju, Grupa za bezbednost i rodnu ravnopravnost insistira da odgovorne institucije preduzmu temeljnu i marljivu istragu okolnosti koje utiču na preranu smrt žrtava.

• Kosovske institucije treba da preduzmu odlučne mere i odlučne akcije za sprečavanje nasilja nad ženama i devojčicama, obezbeđujući zaštitu žrtava i krivično gonjenje počinilaca u skladu sa principima navedenim u Istanbulskoj konvenciji.

• Policija i druge odgovorne institucije moraju sprovesti sveobuhvatnu procenu rizika, praćenje i upravljanje svakim slučajem nasilja nad ženama i devojčicama.

• Koristite tehnologije elektronskog praćenja i omogućite sistemu da prati kretanje počinioca i spreči ponovnu viktimizaciju.

• Dodijeliti adekvatne resurse policiji, naglašavajući najveći prioritet u rješavanju slučajeva nasilja u porodici i poboljšati mehanizme prijavljivanja za socijalne radnike kako bi se osigurao efikasniji sistem za rješavanje slučajeva rodno zasnovanog nasilja.

• Osigurati da se svaki slučaj rodno zasnovanog ubijanja pažljivo analizira kako bi se identifikovao svaki neuspjeh zaštite u cijelom sistemu da se poboljša i razvije dalje preventivne mjere

• Sprovesti detaljnu multiagencijsku reviziju nedavnih ubistava vezanih za pol da bi se identifikovali organizacioni nedostaci, omogućavajući učenje vrednih lekcija i sprovođenje korektivnih mera kako bi se sprečilo njihovo ponavljanje.

• Usvojiti nepokolebljiv pristup prevenciji i podršci usredsređen na žrtve, obezbeđujući sveobuhvatnu negu tokom celog procesa—od prvog reagovanja do izvođenja žrtava iz kruga nasilja.

• Imajući u vidu da je vatreno oružje korišćeno u oba tragična incidenta, razmotriti usvajanje hitnih mera za borbu protiv širenja ilegalnog malokalibarskog oružja.