Zijade u UN: Puna primena sporazuma pod posredstvom EU nikada nije bilo hitnije pitanje

FOTO: UN/Print/Screen

Srbi se suočavaju sa izazovima u pogledu ljudskih prava, zapaljivom retorikom u oba smera… To zahteva odgovorne akcije onih koji su na pozicijama, poručila je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, šefica misije UNMIK, Karolin Zijade.

U Ujedinjenim nacijama upravo se održava sednica na kojoj UNMIK predstavlja svoj šestomesečni izveštaj o situaciji na Kosovu. Izveštaj obuhvata period od 19. septembra prošle godine do 15. marta ove.

Predstavlja ga Karolin Zijade, šefica ove misije na Kosovu. Iz Beograda i Prištine na sednici su, srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Na samom početku sednice, ona je na nekoliko minuta bila prekinuta, a zbog utvrđivanja tačnih pravila protokola onda kada je višebrojna kosovska delegacija ušla u prostoriju i njohovog insistiranja da u sali ostanu.

Zijade je potom započela predstavljanje izveštaja.

„Tokom proteklih meseci pojačane su tenzije na Kosovu, i utisak je da je sve manji napredak u dijalogu koji Beograd i Priština vode pod posredstvom EU“, kazala je na samom početku.

„Razgovarala sam sa velikim brojem učesnika političkog života u Beogradu i Prištini, sa verskim poglavarima, civilnim društvom, međunarodnim partnerima tamo. Jedna od ključnih zajedničkih zapažanja je nezadovoljstvo nivoom napretka koji je postignut kroz politički dijalog i efekati na bezbednosnu situaciju. Nivo nepoverenja je visok“.

Kazala je da se mesecima ulažu veliki napori da se reši pitanje legitimiteta rukovodstva u lokalnim samoupravama u opštinama na severu Kosova koje su u većini nastanjene Srbima.

Sa tim u vezi, osvrnula se na proces peticije za smenu gradonačelnika na Severu koji je pokenut krajem prošle godine.

„Nedavno su Srbi na Kosovu zahtevali da se postave uslovi za opoziv gradonačelnika. Proces opoziva se i dogodio juče. Međutim, 203 glasača od više od 46,500 je iskoristilo to pravo. To ostavlja prostor da se prodube već postojeći problemi, a imao je za cilj da smanji tenzije koje su proizašle, uključujući i nasilne proteste ispred nekoliko opštinskih zgrada prošle godine“, istakla je Zijade.

Osvrnula se na događaje u Banjskoj, osudivši ih još jednom.

„Potrebna je politička angažovanost da se tako nešto ne ponovi“, kazala je između ostalog.

Naglasila je da se Srbi na Kosovu suočavaju sa izazovima u pogledu ljudskih prava, ali i:

„Zapaljivom retorikom uoba smera…To zahteva odgovorne akcije onih koji su na pozicijama“.

Posebno je istakla da jednostrani potezi – ne mogu da pomognu da se ljudima odagnaju brige, kako je istakla, bez obzira na to koja strana njih preduzima.

„Bez obzira koja strana preduzima jednostrane poteze ili bez obzira na njihova opravdanja, ti potezi konačno samo stvaraju nebezbedno okruženje, u kom nema ni poverenja“. 

Tu je i aktuelno pitanje dinara na Kosovu:

„Nekoliko država članica složilo se da je i pitanje finansijskih transakcija otvorilo nove probleme među zajednicama na Kosovu“.

Smatra da rešenje u tom slučaju može da se postigne, apelujću potom na obe strane da na tome rade.

Ukazala je takođe Zijade takođe i na potrebu za uspostavljanjem ZSO i očekuje iskrene korake u tom pogledu.

„Kakav god da je konačni oblik on obuhvata elemente održivih garancija za Srbe na Kosovu u pogledu ekonomije, lokalnih samouprava, obrazovanja i zdravstva“, kazala je šefica UNMIK-a.

Puna primena sporazuma pod EU nikada nije bilo hitnije pitanje kako bi se rešio niz kriza do kojih je došlo

Koraci koji su do sada uspešno odrađeni su, kako je poručila – pitanje tablica, elektična energija i pitanje carine.

Pohvalila je to što je kosovska vlada konačno napravila pozitivan korak kada je reč o zemljištu manastira Visoki Dečani.

U nastavku Zijade je govorila o ostalim delovima izveštaja.