Mijačić: Odluka EP za srpske pasoše ispravna i pozitivna, ne očekujem probleme na sledećem koraku

Foto: KoSSev

U Strazburu su juče, sa 406 glasova ‘ZA’, evroposlanici usvojili izveštaj Matijaža Nemaca čime je Evropski parlament praktično odobrio viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije. Iako to nije konačna odluka, nada je za ove jedine preostale Evropljane kojima je za putovanje i dalje potrebna viza. Za Dragišu Mijačića, koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa za EU za poglavlje 35 – ovo je jedan od najpozitivnijih trenutaka u poslednjih nekoliko godina.

„Ovom se odlukom otvara put ka slobodi kretanja u zemlje Šengena za one građane Srbije koji imaju ovu vrstu pasoša, a koji su ostali jedini u Evropi kojima su neophodne vize za putovanje“, poručio je Mijačić za KoSSev.

Jučerašnje glasanje, kaže, nije bilo toliko dramatično kao što je to bilo početkom aprila u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove početkom aprila.

„Nakon pozitivnog mišljenja Odbora Evropski parlament je formalno izglasao odluku što se danas i desilo sa 406 glasova za, 97 protiv i 94 uzdržanih“, podsetio je.

Šta dalje?

Mijačić objašnjava da sada ova odluka mora proći još jedan krug glasanja u Evropskom savetu i on tu takođe ne očekuje probleme.

„Ne očekuje se da će biti problema jer je Evropski savet već jednom dao pozitivno mišljenje po ovom pitanju. Nakon toga, Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku Evropske unije, i stupiće na snagu dvadeset dana nakon toga“.

I on očekuje da se ceo proces završi već u narednih par meseci, a da će građani sa Kosova koji poseduju srpske pasoše moći slobodno da putuju u zemlje Šengena najkasnije od 1. jula.

„Podsetiću da građani Srbije sa regularnim pasošima putuju bez viza poslednjih 15 godina, od 2009. godine, dok građani Kosova imaju tu mogućnost od 1. januara ove godine“, istakao je Mijačić.

Upravo zbog toga što je za nosioce kosovskih pasoša već četiri meseca viza ukinuta, što uključuje mogućnost da njih uzmu i sa njima putuju i Srbi sa Kosova, zvaničnici i civilno društvo iz Prištine jučerašnjom odlukom nisu zadovoljni.

Oštro kritikuju jer smatraju da ona samo šteti procesu integracije Srba u kosovski sistem, ali i da su srpski pasoši koji se izdaju za građane na Kosovu – nelegitimni, a isto ponavljaju još od početka godine kada je započeta cela procedura.

Nije se svelo samo na tome, kaže Mijačić.

Mesecima su trajala lobiranja da se odluka ne izglasa, ali, ističe, isključivo u kontekstu integracije Srba u kosovski sistem, bez razumevanja za dimenziju problema, a na kraju i za očiglednu diskriminaciju.

„Najviši zvaničnici Vlade Kosova su aktivno lobirali u Briselu protiv ove odluke, njima su se pridružili i pojedini predstavnici civilnog društva. Iz njihovih nastupa moglo se videti da su ovoj temi pristupali isključivo u kontekstu integracije Srba u kosovski pravni sistem, bez želje da razumeju dimenziju problema i diskriminatorni karakter zabrane putovanja nosiocima pasoša Koordinacione uprave“.

Zaboravili su u Prištini, dodaje, da Evropska unija počiva na temeljima ljudskih sloboda i borbe protiv svih oblika diskriminacije i:

„Samim tim – odluka da se jednoj skupini ljudi zabranjuje sloboda kretanja je neodrživa“.

I pored aktivnog zalaganja i lobiranja kosovske vlade, dela civilnog društva i kosovskih lobista u Briselu, ističe Mijačić, doneta je ispravna odluka.

Mijačić posebno naglašava i to da su organizacije civilnog društva koje deluju u srpskim sredinama na Kosovu dale, kako kaže, značajan doprinos donošenju pozitivne odluke.