Otvoren Konzulat Kosova u Poljskoj; Gervala: Veliki potencijal za saradnju

Foto: Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova

U Varšavi u Poljskoj danas je zvanično otvoren Konzulat Kosova. Organizovana je svečana ceremonija kojoj je prisustvovala i kosovska ministarka spoljnih poslova.

Donika Gervala istakla je da Kosovo i Poljska imaju veliki potencijal za saradnju na mnogim poljima.

„Poljska, kao prijateljska zemlja, ima veliki potencijal za ekonomsku saradnju u izvozu i uvozu, za razmenu studenata, stručnjaka, iskustava u integracionim procesima i očuvanju mira i stabilnosti u regionu“.

Zahvalila se potom na podršci koju je Poljska godinama pružala Kosovu, te se dotakla bivšeg premijera Poljske – Mazovjeckog kao i pape Jovana Pavla Drugog.

Ističe njihovu podršku u, kako je kazala, „teškim danima srpske okupacije“.

Zahvalila se i na podršci koju Poljska pruža Kosovu ka članstvu u Savetu Evrope, ali i drugim međunarodnim organizacijama.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i kosovski ministar poljoprivrede, Faton Peci, ali i poljski zvaničnici.

Nudimo pomoć Kosovu u vezi članstva u Savetu Evrope i EU integracijama

Poljska ministarka Moščicki – Dendis (Moscicki-Dendys) izrazila posvećenost Poljske „intenziviranju bilateralnih odnosa u oblastima od zajedničkog interesa“ sa Kosovom.

Istovremeno, nudi pomoć Kosovu u vezi sa članstvom u Savetu Evrope i za EU integracije.

„Cenimo pomoć Kosova Ukrajini i njenu jasnu zapadnu orijentaciju, nudeći poljsku podršku u mnogim oblastima, posebno u povećanju ekonomskih i kulturnih veza i pomoć u članstvu Kosova u Savetu Evrope i EU integracijama“, kazala je Moščicki.

Ujedno, kaže da stvaranje „misije na Kosovu“ predstavlja kamen temeljac u jačanju odnosa između Kosova i Poljske.