U manastiru Gorioč kod Istoka, danas je svečano proslavljen Sveti Nikola

Manastir Gorioč kod Istoka svečano je danas proslavio slavu Svetog Nikolu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski Teodosije u prisustvu velikog broja vernog naroda, kako iz povratničkih sredina u opštini Istok tako i iz ostalih sredina sa ovih prostora.

Tokom svečanog obeležavanja prenosa moštiju Svetog Nikolaja, Vladika Teodosije je održao besedu u manastiru posvećenom ovom svetitelju. Istakao je značaj vere i ljubavi monahinja koje su, poput mironosnica, prigrlile krst Hristov i nikada nisu napustile ovu svetinju, čak ni u najtežim i najopasnijim vremenima.

„Zahvaljujući njihovoj veri, ova crkva i manastir su sačuvani, a mi smo danas ovde“, rekao je Vladika Teodosije okupljenim vernicima. Pozvao je sve da imaju veru u Gospoda, jer „ako je Gospod sa nama, ne treba ničega da se bojimo“.

Vladika Teodosije je naglasio važnost molitve Bogu, majci Božijoj i svetiteljima, koji su moćni da nas zaštite i daju sve što nam je potrebno za život večni. Osvrnuo se i na istorijske događaje vezane za Svetog Nikolaja, podsećajući na prenos njegovih moštiju iz Mire Likijske u Bari, Italiju, u XI veku, kada je narod stradao od Agarjana i Smajlićana.

„Ovaj manastir je kao grad koji na gori stoji, da ga vidimo i da gledajući u njega vidimo onaj nebeski grad, nebeski Jerusalim“, rekao je Vladika Teodosije, dodajući da je manastir poput sveće koja nam svetli put kojim da hodimo.

Kod pravoslavnih Srba, Sveti Nikola je najčešća krsna slava.