Trojica kažnjena zbog ‘arogantnog ponašanja’ u ponedeljak ispred glavne filijale Poštanske štedionice

Foto: KoSSev

Trojici muškaraca izrečena je kazna za arogantno ponašanje, u vezi sa događajima ispred Banke Poštanska štedionica ovog ponedeljka, potvrđeno je za KoSSev u policiji.

Kosovska policija zatvorila je u ponedeljak sve poštanske štedionice na Severu – ukupno pet, te Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Akciju je izvela sinhrono, zajedno sa Poreskom službom Kosova, i uz nalog tužilaštva.

Na više mesta gde je sprovedena ova akcija prisustvovali su i pripadnici EULEX-a. Takođe, na najmanje dva mesta, bilo je vidljivo vozilo KFOR-a, tzv. tim „LM“ koji služi za prikupljanje informacija na terenu.

Policija je, i dok je akcija bila u toku, kazala da ona teče mirno i bez incidenata.

Ipak, kada su tog dana katanac stavljali na vrata poslednje banke – glavne Poštanske štedionice koja se nalazi u severnom delu Mitrovice – situacija je u jednom trenutku eskalirala i bila na liniji incidenta.

Sve je počelo negodovanjem građana, onda kada je direktor ove banke Igor Radić, sprovođen iz banke u policijsko vozilo.

Proces odvođenja obeležio je protest oko 20-ak prusutnih građana, mahom zaposlenih u Poštanskoj štedionici, kao i čelnika Srpske demokratije, koji su se okupili ispred ove ustanove.

Oni su pokušali da spreče pripadnike Kosovske policije da odvedu njihovog direktora, dok je jedan deo njih zahtevao i garancije da on neće biti uhapšen.

U početku pripadnici redovnih jedinica Kosovske policije sa kojima je Radić i izašao, umerenijim tonom su se obratili građanima da oslobode prostor, kako bi policijski automobil u koji je Radić ušao, mogao i da prođe.

Međutim, došlo je do koškanja kada je policija pokušavala da oslobodi prostor, kao i povika građana „Ne guraj me“, „Nemaš pravo“, „Policijska represija“. Osim pripadnika redovnih jedinica, bili su prisutni i policajci sa dugim cevima, kao pojačanje.

Potom se okupljenim radnicima obratio Aleksandar Arsenijević, lider Srpske demokratije, koji im je kazao da je on dobio garancije da neće biti hapšenja.

Situacije se ubrzo smirila, te su policijska vozila napustila lokaciju, a nešto kasnije istog dana i zamenik komandira KP za Sever, Veton Eljšani, upitan upravo o ovoj situaciji, kazao je da tu nije bilo incidenta, već da se „samo razgovaralo“.

„Neko je smatrao da ova osoba ne treba da bude odvedena, zato što će biti uhapšena, ali ne može niko da zaustavi policiju, zvanična lica, da rade svoj posao. Mi to razumemo. To nije bio incident, već su pričali sa ljudima, ništa drugo. To je deo posla“, kazao je u ponedeljak Eljšani.

Ipak, trojici muškaraca koji su toga dana bili prisutni ispred banke u trenutku ovog koškanja – kako je potvrdila za KoSSev policija, izrečene su kazne za „arogantno ponašanje“.

„To je prekršaj, prema Zakonu za javni pred i mir u članu 4. Trojici su date kazne u policiji i oni su otišli kući. Sa njom će otići kod sudije, a on će posle odlučiti o kazni – da li će ona biti novčana, koji će biti iznos itd“, precizirao je za KoSSev takođe Eljšani.