U Sredačkoj Župi proslavljen Sveti Nikola

Sredačka Župa (Foto: radio Goraždevac)
Sredačka Župa (Foto: radio Goraždevac)

Danas pravoslavni hrišćani proslavljaju Svetog Nikolaja Mirlikijskog čudotvorca. Ovaj svetitelj se smatra zaštitnikom, kako mnogih naroda i oblasti, tako i Sredačke Župe. Zato su se danas u selu Sredska okupili vernici, na Svetoj Liturgiji u crkvi posvećenoj ovom svetitelju.

Liturgiju je služio paroh prizrenski otac Jovan Radić. On je prerezao slavski kolač koji je prinela porodica Radivojević iz ovog sela. Nakon Liturgije i rezanja kolača, otac Jovan je održao besedu u kojoj je govorio o Svetom Nikoli i njegovim čudima.

,,Evo u ovim danima vaskrsenja proslavljamo jednog od najvećih svetitelja hrišćanskih kojeg najviše praznuje naš pravoslavni srpski narod, Svetog oca Nikolaja arhiepiskopa Mirlikijskog čudotvorca. I evo danas smo se sabrali u hramu njemu posvećenom da se pričestimo časnim telom i krvlju Hristovom, sabrali smo se u ovom divnom selu, sa divnim ljudima, da se zajedno pomolimo Bogu i Svetom ocu Nikolaju Čudotvorcu. Nije tek tako dobio taj epitet čudotvorca jer zaista je bio čudotvorac i  za vreme svoga života imenom Hristovim je činio razna čuda kao što je Hristos isceljvao bolesne, isterivao nečiste duhove, vraćao vid slepima, govor nemima, sluh gluvima, tako i otac nas Nikolaj je za života pomagao. Takođe i nakon njegovog upokojenja nema onoga čoveka koji iskreno pribegava molitvama Svetom Nikoli, kome on neće izaći u susret i pomoći” , rekao je o. Jovan i dodao:

,,Zaista je čudo da smo i  mi danas, u ovolikom broju sabrani u ovom selu da proslavimo ovog divnog svetitelja. I u selima Sredačke Župe najviše crkvi je posvećeno Svetom ocu Nikolaju ovde u selu Sredska, u selu Bogoševce, u Drajčićima,  u Mušnikovu, u Prizrenu dve crkve su posvećene i jedna jedna crkva u Sv. Ahangelima. Daće bog da obnovimo i poslednju neobnovljenu crkvu Svetog Nikole Rajkovu u carskom gradu u Prizrenu, a takođe i onu majstorsku crkvu Svetog Nikole u manastiru svetih Arhangela. Meni je jako drago da svake godine postoji tradicija rezanja slavskog kolača prinosa žrtve Bogu i Svetom ocu našem Nikolaju a danas je ovako divno spremila kolač i vino i žito prenela za svoje zdravlje i za zdravlje svoje porodice, porodica Radivojević na čelu sa domaćinom Slavišom. Ja im i u svoje ime čestitam praznik i današnji kolač i slavu i da u miru i zdravlju dočekuju  praznike u svom domu ovde u selu Sredska sa svojom decom sa svojim unučićima, sa svojim prijateljima, sa svojim komšijama i da se u miru i zdravlju i veselju uvek sabiramo”, rekao je otac Jovan.

Da bude  domaćin sledeće godine javio se Gojko Đurđević, pa mu je Slaviša Radivojević predao deo slavskog kolača.

U domu Radivojevića je priređen ručak nakon Svete Liturgije.

Dokaz da je Sveti Nikola veoma poštovan u Sredačkoj župi jesu mnogobrojne crkve posvećene ovom svetitelju.