UNS pisao učesnicima EFJ o problemima novinara na Kosovu i odbio da učestvuje na skupu

_ilustracija___foto:unsplashh__
Udruženje novinara Srbije (UNS) obratilo se pismom učesnicima Godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ), koja se danas i sutra održava u Prištini, o gorućim problemima novinara na Kosovu i saopštilo da odbija da učestvuje na ovom skupu jer je, uprkos obećanju predsednice EFJ-a, isključeno iz njegove organizacije.

Kako se navodi u saopštenju, UNS je predstavnicima novinarskih organizacija iz evropskih zemalja koji su došli u Prištinu napisao da se u severnom delu Kosovske Mitrovice upravo iseljavaju novinari „Jedinstva“, jedinog lista na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, iako nema nikakve sudske presude koja se na njih odnosi.

“Jedinstvo“, napisao je UNS,  mora da napusti redakcijske prostorije koje koristi više od 20 godina, jer je navodno njihov prostor prodat.

UNS je naveo i primere onemogućavanja rada zabranom ulaska na Kosovo novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović i novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću.

Problem koji se iznova ponavlja, ukazao je UNS, jeste uskraćivanje prevoda na srpski jezik na konferencijama za novinare i sastancima zvaničnika na Kosovu.

UNS je opisao i o neprofesionalni rad Radio-televizije Kosova koja je 17. marta 2024. godine ponovila na svom sajtu lažnu vest od pre 20 godina da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar „dok su bežala od grupe srpskih mladića“. UNS je objasnio da je zbog ovog teksta upućena žalba Savetu za štampu Kosova, ali da je ovo samoregulatirno telo žalbu odbacilo kao neosnovanu.

U obraćanju učesnicima događaja, UNS je objasnio da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini zbog isključivanja iz pripreme i organizovanja.

„UNS sa svojim ogrankom na Kosovu ne učestvuje na Godišnjoj skupštini EFJ-a u Prištini zbog isključivanja iz njene pripreme i organizacije. UNS na Kosovu je, za razliku od Asocijacije novinara Kosova (AGK), koja je partner EFJ-a u organizaciji Godišnje skupštine u Prištini, ignorisan, uprkos obećanju predsednice EFJ-a Maje Sever da neće biti tako“, napisao je UNS delegatima.

UNS na Kosovu je, kao i AGK, na ovoj teritoriji registrovan 2002. godine, a u Prištini postoji od 1950. godine, piše u obraćanju delegatima.

Gutjerez: Potpuno je nepravedno i potpuno pogrešno optuživati EFJ da je isključio UNS

Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutjerez je u odgovoru UNS-u i učesnicima Skupštine, nazvao pismo UNS-a obmanjujućim.

„Dobili ste poruku jedne od naših srpskih članica, UNS-a, koja je odlučila da ne učestvuje zvanično na našoj Skupštini, ali da pošalje posmatrača“, napisao je Gutjerez.

Naveo je kako UNS ima pravo da ne učestvuje, a da kao generalni sekretar EFJ-a želi da „ispravi pogrešne informacije koje je UNS proširio“.

Gutjerez je napisao kako „EFJ nikad nije `isključio` UNS ni UNS na Kosovu (koje nije organizacija članica EFJ-a) iz pripreme Godišnje skupštine EFJ-a u Prištini.

Konstatovao je da se na poziv koji je otišao svim članicama UNS nije javio kako bi bio organizator. Suprotno od UNS-a, nastavio je Gutjerez, Asocijacija novinara Kosova (AGK) se prijavila i Upravni odbor EFJ-a je to prihvatio.

„Obavestili smo EFJ članice o ovome i da UNS nikada nije kontaktirao AGK da ponudi pomoć u organizaciji“, piše Gutjerez.

Predsednica EFJ-a, kaže on, pozvala je UNS da „učestvuje u debatama na Skupštini“.

UNS je podneo dva predloga rezolucija Godišnjoj skupštini, ali nikada nije bilo reči o uključivanju UNS-a u organizaciju Godišnje skupštine, jer je taj zadatak poveren AGK-u, u skladu sa Statutom EFJ-a i na osnovu demokratske odluke Upravnog odbora, naveo je Gutjerez.

„Kao gest dobre volje, Upravni odbor EFJ razmatra usvajanje jedne od predloženih rezolucija UNS-a (one o nestalim novinarima), iako UNS-u nije dozvoljeno da podnosi predloge, s obzirom na to da je odlučio da ne učestvuje na Godišnjoj skupštini“, naveo je on u imejlu.

Govoreći o pravilima konkurisanja za organizaciju skupštine Gutjerez je „podsetio da se godišnje i izborne skupštine ne organizuju od strane svih članica zemlje domaćina ili od članica iz nekoliko zemalja, nego samo od onih koje su se prijavile u skladu sa Statutom i koje su odabrane od Upravnog odbora“.

„Još jednom, UNS je mogao da se sam prijavi ili podnese zajedničku prijavu sa AGK. Ali nije. Totalno je nefer i potpuno obmanjujuće optužiti EFJ da je `isključio` UNS“, naveo je Gutjerez.

Rakočević: Predsednica EFJ-a napisala je da ćemo zajedno pripremati skupštinu

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević odgovorio je generalnom sekretaru EFJ-a da bavljenje gorućim pitanjima na Kosovu ne bi trebalo da bude „gest dobre volje EFJ-a“, već dužnost ove federacije.

Predsednica EFJ-a Maja Sever napisala je 31. januara ove godine i u uveravala nas da se Upravni odbor ove federacije „saglasio da ćemo svakako raditi zajedno na pripremi godišnje skupštine, napisao je Rakočević u odgovoru

On je dodao da je UNS očekivao da će EFJ postupiti fer.

UNS je podsetio da ne bi bio prvi put da EFJ bude proaktivan i uključi sva udruženja sa jednog područja u organizovanje Godišnje skupštine.

Jedna od srpskih članica EFJ-a prijavila se 2010. godine za organizaciju Godišnje skupštine u Beogradu i pristup EFJ je bio da sve okupi. Sve tri organizacije, uključujući i UNS, lako su tada ogranizovale Godišnju skupštinu, piše Rakočević.

„Zašto se to nije dogodilo i u ovom slučaju? Pogotovo ako znamo da srpski i albanski novinari koji žive na Kosovu moraju da deluju zajedno zarad profesije? Šta se desilo posle 31. januara? Zašto smo isključeni iz organizacije?“, pitao je Rakočević Gutjereza u imejlu.

Kada pogledamo program ove EFJ skupštine, piše Rakočević, nameće se zaključak da su predlozi rezolucija koje smo dali, iako ne učestvujemo na Godišnjoj skupštini, pomogli EFJ-u da ostane u vezi sa novinarskom realnošću na Kosovu.

„Kao što svi znate, uvek možemo jednostavno zatvoriti oči pred problemima. Međutim, samo jedna organizovana grupa novinara, a to je Udruženje novinara Srbije sa svojim kosovskim ogrankom, istrajna je u dugogodišnjoj istrazi slučajeva ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara i medijskih radnika na Kosovu“, naveo je predsednik UNS-a.

On  je podsetio da je najviše nerešenih ubistava i kidnapovanja novinara u Evropi, kako Albanaca tako i Srba, a najmanje zainteresovano tužilaštvo upravo na Kosovu.

„Zabeležili smo ukupno 17 slučajeva u periodu od 1998. do 2005. godine. Upravo UNS vodi evidenciju o pritiscima, pretnjama, napadima na novinare i medijske radnike. Bunimo se kada novinari dolaze na zvanične događaje, a organizatori ih ne puštaju ili im uskraćuju osnovna prava da čuju informacije na svom jeziku. Kao što svi morate da znate, srpski je zvanični jezik na Kosovu. UNS razotkriva i kritikuje funkcionere – lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice“, naveo je Rakočević.

Rakočević je podsetio Gutjereza i delegate da pet članova Uprave UNS-a živi i radi na Kosovu.

„Podsećam da i ja živim u predgrađu Prištine, u maloj enklavi Gračanica“, napisao je.

Podsetio je da je UNS osnovan 1881. godine.

„Uz dužno poštovanje, želim da naglasim da nije ni na generalnom sekretaru, ni na EFJ-u da  nas savetuje da se podelimo i da naš kosovski ogranak učinimo posebnim članom EFJ“, odgovorio je predsednik UNS-a.

Rakočević je napisao da UNS plaća Evropskoj i Međunarodnoj federaciji novinara članarinu za sve svoje članove, bez obzira žive li u Beogradu ili Gračanici.

Dve predložene rezolucije

UNS je EFJ-u poslao, iako iz protesta ne učestvuje na skupštini u Prištini,  predloge dve rezolucije –  o istragama ubistava novinara na Kosovu i nezavisnom Javnom servisu na srpskom jeziku na Kosovu. Da bi se predlozi rezolucija mogli naći u raspravi organizacija koja je predlagač treba da bude prisutna. Upravni odbor EFJ-a obavestio je UNS da može biti kopotpisnik predloga rezolucije o istragama ubijenih novinara i medijskih radnika.

UNS je zbog toga, kako bi odgovarao na pitanja i predlog teksta branio, odlučio da jedan njegov član bude posmatrač. Posmatrač nema zvanično svojstvo delegata na skupštini.