„Dani Jorgovana“ sutra u porti manastira Brnjak

FOTO: Dom kulture Zubin Potok
FOTO: Dom kulture Zubin Potok

U porti manastira Brnjak, sutra u 12.00 časova, održaće se kulturno-duhovna manifestacija „Dani Jorgovana“, saopštili su organizatori – Dom kulture „Stari Kolašin“.

Ova svečanost organizuje se u čast vladarke i svetiteljke Jelene Anžujske, dok je idejni tvorac manifestacije bio je novinar Milan Glišović iz Kraljeva.

„Zahvaljujući saradnji sa Društvom francusko-srpskog prijateljstva ‘Jelena Anžujska’ ovu svečanost obeležavamo sa velikom radošću“, poručuju iz organizacije.

Obeležavanje „Dana Jorgovana“ započeće se liturgijom u porti manastira Brnjak sa početkom u 08.00 časova. Sat i po vremena kasnije uslediće sadnja jorgovana.

Nakon toga program će upriličiti javno čitanje drame „Jelena Anžujska“ po tekstu Jelene Kajgo u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca.

Manifisteciju će zatvoriti kulturno umetničko društvo „Mokra Gora“ izvođenjem igara iz Ibarskog Kolašina.

Pokrovitelji ove manifestacije su Kancelarija za KiM i Opština Zubin Potok.

Iz Doma kulture „Stari Kolašin“ ukazuju na značajnu istorijsku ulogu Jelene Anžujske. Princeza francuskog porekla iz carske ili kraljevske loze udala se oko 1250. godine za srpskog kralja Uroša I i rodila je dva sina, dva kralja, Milutina i Dragutina, i više od pola veka bila je u krugu najznačajnijih ličnosti kraljevstva. Najveći deo svog života provela je na svom dvoru u Brnjacima (Ibarskom Kolašinu) gde je i preminula.

Sahranjena je kao pravoslavna monahinja u svojoj zadužbini, u manastiru Gradac.

,,Iako je njen dvor u Brnjacima već odavno razrušen, sva kraljičina bogatstva su iščezla, ali prolazna dobra nadživela je uspomena na duhovno blago koje je ostavila narodu“, navode iz Doma kulture.