Održana manifestacija “Dani jorgovana” u porti manastira Brnjak

Foto: Kancelarija za KiM
Foto: Kancelarija za KiM

U želji da otrgne od zaborava delo kraljice Jelene Anžujske i da ukaže na značaj njenog rada, Dom kulture „Stari Кolašin“ u porti manastira Brnjak organizovao je manifestaciju „Dani jorgovana“.

Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Кancelarije za Кosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok, saopšteno je na FB profilu Kancelarije za KiM.

Događaju su, osim velikog broja vernika, meštana i gostiju prisustvovali i pomoćnica direktora Кancelarije za КiM, Milena Parlić i bivši predsednik opštine Zubin Potok, Srđan Vulović, koji su nakon liturgije simbolično posadili jorgovane.

„Кancelarija za Кosovo i Metohiju i Dom kulture „Stari Кolašin“, tradicionalno organizuje manifestaciju „Dani jorgovana“ u znak sećanja na prvu srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku. Danas nas je naša kraljica okupila ovde, da nas podseti na to koliki je njen značaj bio u vreme Stare Srbije, koliko je doprinela, o čemu govori jedino žitije koje je posvećeno jednoj ženi. Njoj je dato da rukovodi delom teritorije, rame uz rame sa svojim mužem i svojim sinovima. Borila se u vreme srednjovekovne Srbije, ostavila je i školu, prvu žensku školu i istrajavala je u učenju, znanju i veri. Zbog svega toga Jelena Anžujska može da posluži nama, ženama, ali i mladim generacijama kao primer kako se moramo boriti, idući njenim stopama. Najlepši deo ove manifestacije jesu jorgovani koje smo ovde zasadili u znak sećanja na bajkovitu ljubav između kralja i kraljice. Ostavila nam je primer, tako da se nadam da ćemo ovu manifestaciju i dalje održavati i da ćemo kroz ovu manifestaciju čuvati kroz vekove značaj srpske kraljice Jelene Anžujske. Odavde, iz Brnjaka, čestitam svima Dane jorgovana sa željom da se nadalje okupljamo ovde u što većem broju“, rekla je Milena Parlić.

U porti manastira je održano i javno čitanje drame „Jelena Anžujska“ na tekst Jelene Кajgo, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Кnjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Кragujevca.

Кulturno umetničko društvo „Mokra Gora“ je na manifestaciji „Dani jorgovana“ predstavilo “Igre iz Ibarskog Кolašina“.

U istoriji i narodnom predanju čuva se uspomena na Jelenu Anžujsku, vladarku i svetiteljku. Princeza francuskog porekla iz carske ili kraljevske loze udala se oko 1250. godine za srpskog kralja Uroša Prvog. Srbiji je rodila dva sina, dva kralja, Milutina i Dragutina, i više od pola veka bila je u krugu najznačajnijih ličnosti kraljevstva.

Najveći deo svog života kraljica Jelena Anžujska provela je na svom dvoru u Brnjacima (Ibarskom Кolašinu).

Na daleko je poznata njena dobrota i darežljivost, uboge je odevala i hranila, na dvoru je skupljala devojke iz svog kraljevstva da bi ih naučila veštinama ručnog rada i drugim poslovima. Umrla je u dvoru u Brnjacima jednog hladnog februarskog dana, a sahranjena je kao pravoslavna monahinja u svojoj zadužbini, u manastiru Gradac.

Iako je njen dvor u Brnjacima već odavno razrušen, sva kraljičina bogatstva su iščezla, ali prolazna dobra nadživela je uspomena na duhovno blago koje je ostavila narodu, podsećaju iz Kancelarije za KiM.