Kancelarija za mlade PO Prištine donirala 16 vaučera maturantima

Uručenje vaučera (Foto Kim)
Uručenje vaučera (Foto Kim)

Predstavnici Kancelarije za mlade koja funkcioniše kao ogranak PO Prištine podelili su 16 vaučera u osam škola na teritoriji opštine Gračanica maturantima koji su oskudnijeg materijalnog stanja kako bi se pripremili za matursko veče.

Koordinator Kancelarije za mlade Dušan Borisavljević je kazao da, iako im je cilj da pomognu maturantima, još je važnija poruka koju žele da pošalju – da motivišu svršene srednjoškolce da i oni pomažu drugima.

“Uspeli smo da pomognemo osam srednjih škola koje funkcionišu na teritoriji naše opštine i da pomognemo šesnaestoro dece da proslave maturu i tu tranziciju iz srednje škole na fakultet. Znamo da su ovi periodi za maturante sa visokim troškovima, a nažalost nisu svi u prilici da imaju dovoljno sredstava da to finansiraju. Nadam se da će im ovaj mali gest pomoći i da će ih motivisati da i oni pomažu drugima, da budu što bolji, kako na fakultetu tako i ljudi”, kazao je on.

Vaučere su dobili učenici iz: Medicinske, Ekonomske, Gimnazije Priština, Elektrotehničke, Građevinsko-saobraćajne, Poljoprivredne, Gimnazije Lipljan, Mašinske i Muzičke škole. Za današnju akciju je izdvojeno 160.000 dinara, ili 10.000 po učeniku.

“U ime maturanata želim da se zahvalim. Kod nas su u pitanju dve učenice i mislim da će ova pomoć puno da im znači za tu njihovu najsvečaniju noć”, rekao je direktor Gimnazije Priština Dejan Denić.

Direktor Muzičke škole Andrija Jović je kazao da je ta škola nakon konsultacija odlučila da osim njihovom maturantu jedan vaučer bude dodeljen i učeniku nižeg razreda kome je zbog materijalnog stanja on ipak potrebniji.

“Ja bih se zahvalio Kancelariji za mlade Priština na ovoj pomoći. Značiće, itekako. Odlučili smo, u dogovoru sa njima, da ovu pomoć uručimo maturantima i učenicima kojima je ova pomoć preko potrebna, a nisu maturanti. Imamo učenike kojima je takav status i značiće da bar deo tih tekućih troškova, što se tiče školovanja i života uopšte, podmire sa tim”, dodao je on.

Kancelarija za mlade Priština funkcioniše u okviru PO grada Prištine, a bavi se pitanjima mladih na području opštine Gračanica. Osnovana je pre mesec dana na inicijativu privremenog organa, a njen rad je pomogla Kancelarija za KiM.

Borisavljević je dodao da je ovo je druga akcija novoosnovane kancelarije.

“Prošla akcija je bila ispred Srednjoškolskog centra kada smo sa učenicima Medicinske škole merili nivo šećera u krvi”, podsetio je on.

Ovim se akcije Kancelarije za mlade ne završavaju. Poručili su da im se direktori škola uvek mogu obratiti ukoliko školarcima na teritoriji opštine Gračanica bude bila potrebna neka pomoć.