Otvoreno pismo redakcije Radara povodom fizičkog napada na novinara Vuka Cvijića

Foto: Printscreen / Radar

Redakcija Radara osudila je fizički napad na novinara Vuka Cvijića od strane, kako on tvrdi, direktora „Srpskog telegrafa“ Milana Lađevića. Iz Radara poručuju da ovo neće biti još jedan od „nerešenih slučajeva u nizu“. Istovremeno, uputili su otvoreno pismo državnom vrhu Srbije. 

Otvoreno pismo redakcije Radara predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću, prenosimo u celosti:

Novinar Radara Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu 29. maja, u Kosovskoj ulici ispred kafića “Garden food”. Ta zastrašujuća vest ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida. Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića.

Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – na žalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom.

Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne.

Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja.

Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu.

Kolegijum i redakcija političkog nedeljnika Radar.