Kancelarija za KiM: Odluka o eksproprijaciji jednostrana i protivpravna, na štetu srpskog naroda

Leposavić (Foto: Medija centar Čaglavica)
Kosovska vlada donela je na današnjoj elektronskoj sednici odluku o eksproprijaciji zemljišta u Zubinom Potoku i Leposaviću. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju istu ocenjuju jednostranom i protivpravnom, te na direktnu štetu srpskog naroda.

“Pred očima kompletne međunarodne zajednice Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

S tim ciljem je, kako ističu, danas doneta i nova odluka Vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao novi atak na privatnu imovinu Srba.

“Dok istovremeno u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba”, navodi se u saopštenju.

Protiv, kako tvrde, nelegalne eksproprijacije na severu Kosova su se jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice.

“Uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrspkom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu”, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Srbi na severu su, napominju, pune tri godine “taoci Kurtija”.

“Na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijano ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa `Rajska banja`, izbacivanje redakcije `Jedinstv` na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom medijima.