Čaglavica: Isključenja vode i opomene za dugove stare više od 10 godina

Službenici Regionalnog vodovoda Priština juče su isključili vodu pojedinim domaćinstvima u Čaglavici, dok su drugima uručili opomene pred isključenje zbog starog duga od pre 10 i više godina, prenosi Medija centar Čaglavica.

Prema izjavama pojedinih meštana, voda je isključena domaćinstvima čiji stanari nisu bili kod kuće u trenutku dolaska službenika vodovoda.

“Ulazili su sami u dvorišta i isključivali vodu bez prisustva vlasnika”, rekao je za Medija centar meštanin Čaglavice.

Pojedinim meštanima koji su bili kod kuće u trenutku dolaska službenika vodovoda uručene su opomene za prekid usluge vodovoda, ako ne plate stari dug. Međutim, na tim opomenama samo je naveden iznos duga, bez navoda iz kog je perioda dug.

Meštani koji su se obratili našoj redakciji izrazili su zabrinutost zbog ovakvih akcija.

“Redovno plaćam vodu poslednjih deset i više godina i ne znam zašto su mi uručili opomenu. Rekli su mi da je u pitanju stari dug još od 1999. godine. Mislim da ovo rade samo nama Srbima, jer dugovi za komunalne usluge zastarevaju posle godinu dana, a kamoli posle 15 godina. Ali šta ja sad da radim, da tužim vodovod i čekam presudu 10 godina, a u međuvremenu da živim bez vode? Mi smo očigledno prepušteni sili, a sila Boga ne moli, ali i Bog silu ne voli, to treba da znaju. Gde su sad ti naši predstavnici da podignu glas i zaustave ovo maltretiranje naroda”, naveo je meštanin.

U vezi sa jučerašnjom akcijom službenika vodovoda, Medija centar Čaglavica uputio je pitanje portparolki Regionalnog vodovoda Priština, Arjeti Mjeku, o zakonskim osnovama za isključenje vode zbog starog duga. Međutim, iz ove kompanije im nisu pružili konkretan odgovor.

“Danas inspektori jedinice Gračanice rade u Čaglavici i Lapljem Selu zajedno sa inspektorima Prištine u vezi sa nelegalnim vezama i neplaćanjem dugova prema Regionalnoj kompaniji vodovoda Priština. Što se tiče potrošača u vezi sa sporom starog duga, vredi napomenuti da Vodovod u svakom trenutku zahteva naplatu ovih dugova, Potrošači su mogli da podnesu zahtev za oprost duga po odluci Vlade”, navodi se u odgovoru Medija centru.

U kosovskom Zakonu o obligacionim odnosima, navodi Medija centar, piše da potraživanja za utrošenu vodu zastarevaju za godinu dana.