Vojska Srbije i Evropska komanda Oružanih snaga SAD na taktičkoj vežbi „Platinasti vuk 24“

Foto: Vojska Republike Srbije
Foto: Vojska Republike Srbije

Vojska Republike Srbije i Evropska komanda Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, organizovali su međunarodnu taktičku vežbu obučavanja pod nazivom „Platinasti vuk 24“.

Ova vežba je već juče započela i trajaće do 21. juna, i tu u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“, navode iz Vojske Srbije.

Vežba za cilj ima unapređenje i razumevanje oružanih snaga, kako su kazali, „partnerskih zemalja“.

„Cilj ove vežbe, za čije planiranje se kao osnov uzima Povelja Ujedinjenih nacija, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju“, navode iz Vojske Srbije.

Vežba je inače započela na dan donošenja Rezolucije SB UN 1244, a dan po potpisivanju Kumanovskog sporazuma, kojima je okončan rat tadašnje SRJ i NATO-a, a jugoslovenske snage se povukle sa Kosova.

Na vežbi učestvuju više od dve stotine vojnika, koji će kako su kazali, uvežbavati taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom angažovanja u mirovnim operacijama, „sa težištem na upotrebi neubojitog oružja“.

Takođe, borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su predviđenih vežbovnih aktivnosti.

„Organizacijom i aktivnim učešćem Vojske Srbije na vežbama iz serije ‘Platinasti vuk’, koje se održavaju od 2014. godine, podižu se kapaciteti i osposobljenost komandi i jedinica za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica ranga voda i čete za angažovanje u mirovnim operacijama“, saopštila je Vojska Srbije.