„Spasovdanski dani“ u Prizrenu: Promocije knjiga, izložba, slavska liturgija…

„Spasovdanski dani“ u Prizrenu - deo programa tradicionalno u atrijumu crkve Svetog Spasa (Foto: arhiva Kim)
„Spasovdanski dani“ u Prizrenu - deo programa tradicionalno u atrijumu crkve Svetog Spasa (Foto: arhiva Kim)

U organizaciji Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, Doma kulture „Gračanica“, a uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija i podršku Prizrenske crkvene opštine i opštine Prizren i ove godine se u gradu na Bistrici organizuju „Spasovdanski dani“.

„Spasovdanski dani“ u Prizrenu će biti otvoreni večeras (sreda, 12. jun) u Prizrenskoj bogosloviji.

Od 19.00 časova biće upriličeno predstavljanje knjige doc. dr Jelene Pavličić Šarić „Baština Bogorodice Ljeviške i očuvanje pamćenja“. O ovom ostvarenju će govoriti prof. Dragan Bulatović i autorka.

Nakon toga će biti predstavljene i knjige prof. dr Radivoja Mladenovića o narodnim govorima Srba na Kosovu i Metohiji. O ovim delima će govoriti autor.

Centralna proslava Spasovdana

U četvrtak (13. juna), na praznik Spasovdan, od 8.00 će biti služena slavska liturgija u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa u Prizrenu.

Domaćica slave je Jasmina Savić.

U 10.30 istoga dana okupljenima u atrijumu crkve Svetog Spasa obratiće se pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, a potom i Milan Gutić, predsednik Udruženja matice, dijaspore, srba u regionu i prijatelja Srbije „Koreni“.

„Spasovdanski dani“ u Prizrenu: Bogat kulturno-umetnički programa

Direktor Galerije umetnosti Priština – Gračanica Nebojša Jevtić će otvoriti izložbu slika sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“.

Nastupiće i crkveni hor „Car Dušan“ iz Štrpca. Dramski umetnici Marija Bergam i Đorđe Milovanović će uz muzičku pratnju Miloša Nikolića izvesti duodramu „Tražim pomilovanje, Care Dušane“.

Pokrovitelj manifestacije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

„Spasovdanski dani“ u Prizrenu su tradicionalna manifestacija koja se priređuje od 2015. godine.

Toga dana se u carskom gradu okupljaju mnogi raseljeni Prizrenci.