Ambasador Nemačke reagovao na izjavu američkog kolege u Beogradu

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode (Foto: Tviter@GermanAmbKOS)
Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode (Foto: Tviter@GermanAmbKOS)

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode reagovao je kasno sinoć nakon izjava američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila koji je rekao da ne misli da Srbija treba da prizna Kosovo da bi ušla u EU.

Ambasador Nemačke Rode se u svojoj objavi na društvenoj mreži Iks (X) pozvao na prethodne izjave Olafa Šolca.

„Samo kao podsetnik: Pročitajte jasnu izjavu nemačkog kancelara Šolca tokom njegove posete Kosovu i Srbiji u junu 22. o normalizaciju, uključujući uzajamno priznanje. Ovo još uvek važi. Put je tu: puna primena Briselsko-Ohridskih sporazuma od strane oba strane što pre“, napisao je Rode.

Rode se potom pozvao na vest Kohe koja u naslovu podseća na izjavu kancelara Šolca.

„Nezamislivo da dve zemlje koje ne priznaju jedna drugu postanu članice EU“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu 2022. izjavio da se prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Кosovom. On je istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

Stejt department: Međusobno priznanje cilj američke politike

Američki Stejt department saopštio je da se zvanični stav Vašingtona u vezi sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije nije promenio. Dugoročni cilj američke politike je da u tom procesu dođe do međusobnog priznanja, javila je Gazeta ekspres.

„Stav Sjedinjenih Američkih Država o dijalogu između Kosova i Srbije se nije promenio. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog koji omogućava EU između Kosova i Srbije, kao način da se postigne normalizovan, miran i produktivan odnos između dve zemlje“, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Podsetimo, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer naveo je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi međusobnim priznanjem i da se Sjedinjene Države ne slažu sa Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu da je Kosovo sastavni deo Srbije. Međutim, njegov kolega u Beogradu Kristofer Hil je, na pitanje da li smatra da bi ulazak Srbije u EU trebalo da bude uslovljen priznanjem Kosova, rekao da misli da se od Srbije zbog toga neće tražiti de jure priznanje Kosova.