Kancelarija za KiM: Hapšenje Lazara D. motivisano političkim razlozima

Bistrički most (Foto: KoSSev)
“Sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano je isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu Kosova i Metohije i izazove novu krizu”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako navode, da je hapšenje Lazar D. motivisano političkim razlozima govori i činjenica da je on kao radnik carine na administrativnom prelazu Jarinje. Lazar D. je ističu, više od godinu dana svakodnevno prolazio ovim putem i normalno se kretao severom Kosova. Priveden je sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija, saopštila je Kancelarija za KiM.

“Dodatna eskalacija situacije”

“Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu”, stoji u saopštenju.

“Kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjka ispred opštine Zvečan koga su Rosu policajci sa dva metka pogodili u leđa i dan danas se od tih povreda oporavlja. Hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije?”, dodaju iz Kancelarije za KiM.

“Da li će Kurti biti nagrađen ukidanjem mera?”

Jasno je, kako ističu, da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja već duže vreme samo prazno slovo na papiru. Napominju da Kurti ima “odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima. Te zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dela poput rušenja “takozvanog ustavnog poretka”.

“Da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba? Kurti, pored progona, ukidanja dinara, blokade srpske robe i drugih nepočinstava, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mera? Umesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju. Krajnje je vreme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM”, zaključuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, advokat Lazara D. Ljubomir Pantović potvrdio je medijima da je njegovom klijentu određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.