Treća pitijada ”Kosovska pita” u Donjoj Gušterici

Detalj sa prošlogodišnje manifestacije "Kosovska pita" u Donjoj Gušterici (Foto: Fejsbuk/TOG)
U okviru Vidovdanskih svečanosti, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica u saradnji sa Crkvenom opštinom Donja Gušterica i CSD-om organizuju u nedelju, 23. juna 2024. godine treću pitijadu pod nazivom ”Kosovska pita”.

Treća pitijada “Kosovska pita” u Donjoj Gušterici ima za cilj da veštine u pripremi slatkih i slanih kosovskih pita odmere domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.

“Turistička organizacija Gračanice poziva sve vredne sugrađane, da 23. juna 2024. godine dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade kosovskih pita po starim, ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj”, ističu organizatori.

Dodaju da se stari kulinarski recepti na taj način čuvaju od zaborava i prenose “sa kolena na koleno”.

Prijava i putem društvenih mreža

Prijava svih zainteresovanih takmičara biće na dan manifestacije u porti crkve Svetog kneza Lazara od 9.00 do 9.30 časova. Moguće je prijavljivanje i na društvenim mrežama TO Gračanice (Instagram i Fejsbuk).

Nakon degustacije izloženih pita biće proglašeni najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Manifestacija je takmičarskog karaktera. Najbolja pita biće nagrađena.

Promovisanje tradicionalne kuhinje

“Cilj ove manifestacije je da se promovišu vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovskometohijskog kraja, zanatski proizvodi i narodne rukotvorine”, napominju iz TOG-a.

Posetioci pitijade „Kosovska pita“ imaće priliku da uživaju u kulturno-umetničkom programu.

Najmlađe od 11.00 časova očekuje „Srednji vek za decu“. Deci i posetiocima biti predstavljene srednjevekovne veštine i zanati u organizaciji viteškog udruženja Red Zmaja iz Gračanice.

Održavanju manifestacije „Kosovske pite“ prethodiće Sveta liturgija koja će biti služena u Crkvi Svetog Kneza Lazara od 8 časova.

U sklopu programa “Dani Gračanice 2024. – Kulturno zabavno leto 2024.”koji sprovodi CSD u koaliciji sa 12 nevladinih organizacija povodom obeležavanja Vidovdana u Donjoj Gušterici u Domu kulture „Lipljan/Donja Gušterica“ od 20.00 časova održaće se i monodrama “Lina, tvrđa od kamena” u kojoj igra Vesna Stanković.

O prepeću, kraljici pita za Kim radio govorila je predsednica Udruženja “Avenija” Gordana Đorić.