Vučić i Kurti u Briselu u sredu, 26. juna

Foto: Preuzeto sa sandzacke.rs

Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastaće se u Briselu u sredu, 26 juna, potvrdio je za KoSSev portparol EU, Peter Stano.

Sastanku na visokom nivou u Briselu posredovaće šef diplomatije EU Žozep Borelj, uz prodršku specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

Ipak, Stano nije precizirao koje će teme naći na dnevnom redu.

Inače, poslednji sastanak na visokom nivou održan je 14. septembra prošle godine.

Tema im je tada bila primena plana dogovora koji su lideri samo par meseci ranije postigli u Briselu i Ohridu.

Vučić je nakon ovog sastanka kazao da je EU tada ponudila kompromisno rešenje koje obuhvata najpre razgovore o Zajednici srpskih opština, ali je nakon istog sastanka Kurti kazao da tako nešto ne može da prihvati, jer Beograd sve ostalo uslovljava time.

Od tada se dvojica lidera nisu u Briselu sastajali, uprkos više kriza koje su se u kontinuitetu događale u proteklom periodu – od sukoba u Banjskoj samo deset nakon njihovog poslednjeg susreta, pa sve do najsvežijih, kao što je zatvaranja svih srpskih finansijskih institucija na Kosovu, čemu je zapravo prethodilo istiskivanje dinara iz platnog prometa.

Sa druge strane, više puta su se održavali sastanci na tehničkom nivou, između glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.