Gazimestan: Da li je na Vidovdan Kosovska policija gledala samo u Srbe i videla samo njih?

Gazimestan (Foto: Radio Goraždevac)
Gazimestan (Foto: Radio Goraždevac)

Gazimestan: Da li je na Vidovdan Kosovska policija gledala samo u Srbe i videla samo njih?

Navodno nošenje transparenta u bojama srpske zastave na mapi Kosova, sa natpisom „Nema predaje“ bilo je povod za jučerašnje privođenje Srbina na Gazimestanu, tokom obeležavanja Vidovdana. Sa druge strane, provokativne poruke osobe koja je na istom mestu, u majici sa natpisom „Albanija“ izgovarala „ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“; „A j***m ti Srbije bre, ovo je Kosovo bre“, naišle su na nedostatak slične reakcije policijskih službenika. Štaviše, i fizički nasrtaj koji je potom inicirala druga osoba prošao je nezapaženo od strane prisutnih predstavnika organa reda i bezbednosti. 

Kosovske policija privela je juče na samoj završnici obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu Srbina iz Babinog Mosta N.M., zbog nošenja transparenta sa iscrtanom teritorijom Kosova u bojama zastave Srbije i natpisom ”Nema predaje”.

Ovaj mladić je potom sa Gazimestana sproveden u policijsku stanicu, gde je ispitan, a potom i pušten.

Kosovska policija saopštila je da osim ovog privođenja, nije bilo drugih slučajeva koji su uticali na tok manifestacije, a za jučerašnji se skup dobro pripremila.

Obećali zaštitu, zabranili provokacije

Osim standardne provere torbi i ruksaka, od muškaraca je zahtevano da pre nego uđu u istorijski kompleks podignu majice, dok su posetiocima deljenje instrukcije o ponašanju.

Na lošem srpskom jeziku Kosovska policija je u njima praktično saopštila da se nada da će obeležavanje Vidovdana proteći mirno, te da oni neće tolerisati „provokativna i nasilna dela, vandalizam ili uništavanje i radnje koje podstiču međunacionalnu mržnju“.

Istovremeno, obećavaju zaštitu ukoliko neko od posetioca oseti za istom.

Pravila ponašanja Kosovske policije za posetioce Gazimestana/KoSSev
Pravila ponašanja Kosovske policije za posetioce Gazimestana/KoSSev

I mediji na albanskom i pojedinci na društvenim mrežama su, izveštavajući o jučerašnjem danu, osim hapšenja, u prvi plan stavili akcenat na red, zakon i sigurnost Kosova.

Objektive ovih medija privlačile su scene kontrole srpskih posetilaca pri ulazu u kompleks. Snimali su detaljno trenutke kada policija oduzima ono što smatra provokativnim sadržajem ili što raspiruje mržnju – mahom majice i zastave i baca u kontejner.

Zavredilo je pažnju i hapšenje Srbina iz Obilića.

Kako se manifestacija odvijala, na društvenim mrežama je usledio talas komentara albanskih influensera o „nacionalističkom divljanju“, „provokaciji“, „raspirivanju mržnje“, „etno-nacionalističkom delirijumu“, „fašističkom uzvikivanju“, „isticanju simbola punih mržnje“ od strane Srba.

Da nije bilo kamere političkog aktiviste sa Severa – Aleksandra Arsenijevića, jedna druga majica, i ono što je izgovorio jedan, a potom uradio i drugi, pretpostavlja se sa snimka – Albanac, prošlo bi neopaženo, barem za javnost, kao što je i za pojedine policajce.

Srbiji psovke, Albaniji Kosovo

Ubrzo nakon odvođenja Srbina iz Babinog Mosta, ali i odlaska većine posetilaca, na Gazimestan se uputio motociklista, bez kacige, sa majicom na kojoj piše „Albania“.

Na snimku koji je objavila Srpska demokratija vidi se kako muškarac na kratko razgovara sa policijskim službenicima ispred kapije, a potom kreće nazad, ka magistralnom putu, uz poruku na srpskom „živeli Kosova“, a potom i „ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“.

Ova osoba je potom na kratko razgovarala sa predsednikom Srpske demokratije, Aleksandrom Arsenijevićem, dok su između njih stajali policijski službenici.

Arsenijević se prvi obratio i njemu i policiji rečima da je ovde Kosovo, ne Albanija, na šta je motociklista upravo tada odgovorio: „Ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“.

Dok se približavao Arsenijeviću koji ga je potom upitao „A za nas Srbe nema mesta?“, muškarac mu je odgovorio „A j***m ti Srbije bre, ovo je Kosovo bre“.

Njega su potom u smirujućem maniru udaljili pripadnici Kosovske policije, pustajući ga da u par navrata turira svojim motorom, a potom i mirno nastavi sa kretanjem i to ponovo bez kacige.

Pri uključenju na magistralni put, motociklista je, „turirajući“, Arsenijeviću i osobi koja je bila sa njim i snimala ceo događaj poručio još i „živela Albanija“.

Napad koji policija nije videla?

Na istoj lokaciji, prema navodima Arsenijevića, njega je potom napao muškarac za kojeg pretpostavlja da je medijski radnik.

„Prilazi mi lice koje nosi fotoaparat i liči na novinara, a koje mi jasno govori – ‘idi za Srbiju, idi za Srbiju’ i hvata me za lice, zbog čega imam i ogrebotinu“, naveo je lider Srpske demokratije.

Na snimku se ne vidi koga osoba koja u jednoj ruci drži kameru drugom rukom odguruje, ali je očigledno da to radi na svega par metara udaljenosti od više policijskih službenika, koji nisu reagovali.

Čuje se i ženski glas kako iznenađeno reaguje u trenutku kada lice sa objektivom u ruci drugom zamahuje prema kameri. Inače, isti ženski glas poziva policiju u više navrata da reaguje, a kada joj u jednom trenutku policajac kaže „ovo je nezavisna zemlja“, žena dodaje „u redu, ali zašto ne reagujete“, i to ostaje bez odgovora.

Arsenijević navodi da je u pitanju njegova devojka.

Nakon što se Arsenijević obratio tom policajcu, on mu je poručio na engleskom – „idi u svoj auto, ne obraćaj mi se“, a potom i kazao da nije video da je došlo do incidenta.

I dok je muškarac kojeg je Arsenijević optužio za napad odlazio sa grupom ljudi, policijski službenici savetovali su lidera Srpske demokratije da ode u policijsku stanicu i prijavi slučaj, ali ne njima.

Prijave protiv napadača i policije

Par sati nakon incidenta, odnosno u večeranjim satima, oglasila se i Srpska demokratija saopštenjem, potvrđujući da će slučaj da prijave, kako protiv muškarca sa fotoaparatom, za kojeg sada tvrde da je navodno kamerman jednog od medija u Prištini, citirajući i ime, tako i protiv pripadnika Kosovske policije.

„Iako je nekoliko policajaca bilo prisutno kada se desio ovaj napad, svi su tvrdili da ništa nisu videli, iako ih snimak demantuje. Pored toga, podnećemo prijave protiv neprofesionalnih policajaca koji su sve vreme mirno posmatrali ove napade, pa i sami svojim ćutanjem dozvolili da se oni dese“, navode.

Osuđujući napad, poručili su da su pripadnici Kosovske policije juče na Gazimestanu zahtevali, od posetilaca da skidaju majice sa srpskim simbolima „jer su provokacija“, a da su navodno „ignorisali majice sa natpisima ‘UČK’, ‘Velika Albanija’ i ‘Albanija’“.

„Nije im zapao za oko ni građanin koji je uzvikivao ‘ovo je albanska zemlja’, govoreći o Kosovu“, dodaju iz Srpske demokratije.

„Na osnovu ovih dešavanja je nedvosmisleno jasno zašto Srbi i ostale nevećinske zajednice na Kosovu ne veruju Kosovskoj policiji

Osim Kosovske policije, kako tvrde iz ove stranke „na institucionalno nasilje ćutao je i EULEX, čiji su uniformisani predstavnici odbili da pruže zaštitu Srbima i gospodinu Arsenijeviću“.

Uputili su poziv međunarodnoj zajednici, a pre svega ambasadama Nemačke, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i „uticajnim“ međunarodnim partnerima Kosova, kao i EULEX-u, Kancelariji Evropske unije na Kosovu, KFOR-u, UNMIK-u i ostalim međunarodnim organizacijama:

„Da izvrše pritisak na Vladu Kosova da prestane sa sistematskim psihološkim zastrašivanjem i institucionalnim nasiljem nad nevećinskim zajednicama — u ovom slučaju, Srbima“.

„Red bi bio da međunarodna zajednica prestane da ćuti na institucionalni pritisak koji se svakodnevno vrši nad srpskim stanovništvom na Kosovu“, zaključili su.

Izostao odgovor Kosovske policije

KoSSev portal se još sinoć obratio Kosovskoj policiji sa hitnim i detaljnim upitom o tome da li su pokrenuli slučaj i otvorili istragu protiv dvojice muškaraca – odnosno moticikliste i „kamermana“.

Ujedno smo ih upitali da li su preduzeli mere zbog nedostatka reakcije policijskih službenika povodom neprimernih provokativnih poruka prve osobe, odnosno mogućeg fizičkog nasrtaja druge.

Međutim, centralna direkcija Kosovske policije nije odgovorila na naš upit do objavljivanja ove vesti.

Sentić: PIK da hitno reaguje

Podelivši video klip Arsenijevića, zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić, zatražio je reakciju Policijskog inspektorata Kosova i optužio KP za selektivnu primenu vladavine prava.

„Primena selektivne vladavine prava i diskriminatornog tretmana prema jednoj etničkoj grupi u odnosu na drugu, evidentna je od strane institucija koje bi trebalo da spreče ovakve pojave“, poručio je.

Tvrdi da je ovakva praksa „naša realnost“:

„A posebno je alarmantna kada se ovakav tretman Kosovske policije sprovodi u dane od verskog i istorijskog značaja za srpski narod“.

Zatražio je od policijskog inspektorata Kosova da hitno reaguje i preduzme odgovarajuće mere kako bi osigurao pravdu i jednak tretman za sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Očekujemo jasnu i odlučnu osudu ovakvog ponašanja političkih predstavnika, jer je njihova dužnost da zastupaju interese svih građana i promovišu ravnopravnost i pravdu“, naglasio je Sentić.