Uhapšenom Srbinu iz Leposavića određen pritvor do mesec dana

FOTO: Kosovska policija
FOTO: Kosovska policija

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora u trajanju do mesec dana Srbinu Srđanu Lazoviću iz Leposavića, uhapšenom zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u rejonu Đakovice tokom rata. On je danas upućen u zatvor visoke sigurnosti u Podujevo. Uhapšen je prekjuče na Jarinju a sa njim su bili supruga i dete.

Informaciju je za KoSSev potvrdio njegov advokat Predrag Miljković.

Iako je Lazović uhapšen prekjuče, Miljković tvrdi da je rešenje o pokretanju istrage datirano na jučerašnji dan.

To njega upućuje na to da je istraga zvanično pokrenuta juče.

Kosovske vlasti njegovog branjenika terete za ratni zločin počinjen na teritoriji Mališeva i u okoline Kline. Miljković je naveo da su navodni svedoci saslušani još u martu i aprilu, na šta je odbrana takođe uputila prigovor.

„Postoji mnogo nejasnoća. Prvo, ne znamo u kojoj istrazi su svedoci saslušani i sa druge strane, nemoguće je da svedoci i dokazi iz jedne istrage budu na ovakav način korišćeni u ovoj istrazi, rekao je on.

Od početka hapšenja, i porodica i njegov advokat ukazuju na to da osoba koja se nalazi na navodnoj ratnoj fotografiji iz Đakovice nije uhapšeni Lazović.

Neposredno po hapšenju, mediji na albanskom su listom objavile ovu fotografiju, ali i uz najmanje jednu, verodostajnu fotografiju, inače iz privatne i to kućne arhive porodice Lazović, a one se nalaze i na video snimcima medija.

Miljković je i danas priložio, kako je kazao, dovoljno dokaza da Srđan Lazović nije osoba sa sporne slike koju su objavili mediji, uz onu stvarnu iz privatne arhive Srđana Lazovića.

„Imamo dovoljno dokaza da dokažemo da na toj fotografiji nije moj branjenik i ja se nadam da ću i sud i tužilaštvo uveriti u isto“, rekao je Miljković.

Pored toga, odbrana je već priložila, Miljković smatra, više drugih dokaza u prilog tvrdnji da Lazović za vreme rata nije bio pripadnik policije, niti se nalazio u okolini Mališeva ili Kline u vreme sukoba.

Na pitanje kako se oseća, Miljković je kratko odgovorio: „Iznenađen je i ćutljiv“.

Šta je prethodno kazala porodica

Lazović je zaposlen u žandarmeriji MUP-a Srbije, u koji se zaposlio, kako je za KoSSev ranije posvedočila njegova supruga 2003/2004. godine.

Služio je vojni rok u Prizrenu 1995/96. godine. Tokom rata jeste bio regrutovan ali u svojoj opštini Leposavić, u mestu Vuča, takođe je svedočila njegova supruga za naš portal nakon hapšenja.

Kazala je i da se njen suprug nikada nije krio, odnosno bežao, već je naprotiv – svakodnevno putovao u centralnu Srbiju zbog posla. Lazović, međutim, navodi da su pripadnici Kosovske policije u više navrata zaustavljali Srđana na prelazu Jarinje, gde su ga na kratko i zadržavali.

„Oni su njega konstantno zaustavljali na prelazu, čemu on nije pridavao značaj jer nikada ništa nije uradio, ni za šta nije bio kriv. Nekada su ga zadržavali na pet minuta, a nekada na sat vremena i uvek je bilo – ‘izvinite, greška’. Prvi put kada su ga pretresali na prelazu, kada je došlo do toga, rekli su mu da je greška i da se ime njegove majke poklapa sa nekim čovekom kojeg oni traže. On, da nije bio svestan da je čist i da ništa nije uradio, posle prvog zaustavljanja na prelazu ne bi više ni dolazio. Ne bi ovde izdržavao porodicu da je bio kriv. On se nikada nije krio, nije imao potrebu da se krije“, navela je Lazović.

Potvrdila je i da je hapšenje bilo i za nju i dete traumatično.