Kad tabloidi i prorežimski mediji „znaju“ i ko je i zašto lepio plakate na severu Kosova

Nedeljno jutro (30. jun) na severu Kosova obeležili su plakati sa porukom „Vrhovni komandante, čekamo te!“. Ono što do objavljivanja ove vesti nije znala Kosovska policija – ko je lepio plakate, znaju srpski tabloidi i prorežimski mediji. I ne samo to.

Na više lokacija na severu Kosova nalepljeni su plakati sa fotografijom srpskog predsednika Aleksandra Vučića, sa strojem srpske vojske u pozadini. Poruka o vrhovnom komandantu ispisana je ćiriličnim pismom, u crvenoj boji.

Kosovska policija otvorila je istragu, a tužilaštvo slučaj – „izazivanje mržnje”. Iz policije za Kontakt Plus potvrdili su u nedelju da za sada nema osumnjičenih.

Iako je policiji nepoznato, bar za sada, ko je lepio plakate, izgleda da je to od početka poznato srpskim tabloidima i prorežimskim medijima kojima je takođe poznato i zašto su lepljeni plakati.

Sedam medija (Srbija danas, Kurir, Večernje novosti, Informer, Telegraf, B92 i Alo) objavilo je u nedelju ujutru identičnu informaciju – plakate su lepili Srbi sa severa Kosova, koji „očekuju pomoć“ i „posetu svog jedinog predsednika“ Aleksandra Vučića.

„Srbi sa Kosova i Metohije od Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka ovim su poslali poruku Predsedniku Srbije da više ne mogu da trpe Kurtijev teror koji je svakog dana sve gori i gori, da očekuju pomoć, ali i posetu svog jedinog predsednika Aleksandra Vučića“ – glasi informacija koju su ovi mediji objavili.

Međutim, radi se o pukoj konstataciji, jer ni u jednom od tekstova ovih portala nema konkretnih izvora, izjava građana ili drugih dokaza koji bi podržali citirane tvrdnje.


Nedostatak verodostojnih izvora i argumenata i organizovano objavljivanje istovetnih informacija sugeriše prisustvo koordinisane propagande. Cilj bi, prema sadržaju iz tekstova – mogao da bude stvaranje određenog narativa, oblikovanje javnog mnjenja i podrška određenoj političkoj agendi. Ovaj vid propagande neretko ima za cilj, između ostalog – jačanje pozicije političkih lidera, a u ovom slučaju i portretisanje srpskog predsednika kao jedinog zaštitnika Srba na Kosovu.