Kako je neistinita informacija Qendra multimedia postala mamac za medije

Performans "Povratak Karla Meja" u Qendra Multimedija (Foto: Atdhe Mulla)
Qendra Multimedija iz Prištine koju vodi prištinski scenarista i režiser Jeton Neziraj objavio je juče lažno saopštenje na društvenim mrežama o potpisavnju Memoranduma o saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu za organizovanje „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu“.

Ovu informaciju su, bez provere, ubrzo objavili pojedini kosovski i srpski mediji, među kojima Gazeta Express, N1 Beograd, Kosovo onlajn, te Novi Magazin.

Prema pisanju Qendra Multimedija, poroziršni festival navodno treba da se održi na jesen i to simboličnog datuma  – 29. novembra, poznatijeg kao Dan Republike (nekadašnje SFRJ).

Uz to, Qendra Multimedija je objavila i izmišljene izjave Svetislava Goncića, direktora Narodnog pozorišta u Beogradu i Jetona Neziraja, direktora Qendra Multimedija iz Prištine, a isto lažno saopštenje na svojoj Fejsbuk stranici je podelio i sam Neziraj, inače direktor ovog privatnog teatra iz Prištine.

Jeziraj je deleći vest koju je Ekspress objavi napisao “Istorijski”, a iz njegovog pozorišta su takođe naveli da se navodno radi o istorijskom događaju koji označava izuzetan napredak kulturnih odnosa između Kosova i Srbije.

Sve to, pa i navodna izjava “Svetislava GonČića” da je spreman “da snosi posledice”, te da je “krajnje vreme da dve zemlje okrenu pogled ka budućnosti“ za pojedine medije nije bilo dovoljno da ukaže da se radi o neistini ili sprdnji.

Mediji su poveraovali da će se tokom “Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu” igrati i predstava Banjska – naš bol i ponos”, nastala na osnovu odlomaka iz knjige “Dnevnik Banjske” autora Milana Radoičića.

Iako je u sukobima u Banjskoj Radoičić bio glavni akter, nije poznato da je napisao knjigu o “svom poduhvatu”.

Iz Qendra Multimedija još uvek nema objašnjenja za ovakvu objavu, a povodom plasiranja ove lažne vesti nije se još uvek oglašavala ni uprava Narodnog pozorišta u Beogradu koje vodi Svetislav Goncić. N1 je u međuvremenu objavio da se radi o lažnoj vesti, a Kosovo onlajn i Novi magazin povukli vest.