Rode: Normalizacija mora da rezultira priznanjem

Foto: Tviter

„Normalizacija mora da rezultira priznanjem, ako i Kosovo i Srbija žele da se pridruže EU“, poručio je nemački ambasador u Prištini Jern Rode.

Iz intervjua za Teve 1, odlučio je da za javnost izdvoji baš tu poruku, uz nešto detaljnije tumačenje.

„Prečesto se ono što je označeno ‘korak po korak’ ispostavi da je ‘milo za drago’ što ne pomaže nijednoj strani. Potrebne su hrabre odluke!“ – poručio je nemački ambasador u Prištini na mreži X.

Poruku o normalizaciji sa ultimativnim rezultatom „priznanje“, nemački ambasador Jern Rode je objavio u istoj nedelji kada je portparol Evropske Unije Peter Stano na novinarsko pitanje, a uoči nove runde tzv. tehničkog dijaloga u Briselu, odgovorio da u sporazumima „nema nikakvog priznanja“, ali i to da bi ono kasnije „bilo logična posledica normalizacije“.

Što se tiče sintagme „korak po korak“, i nemački kancelar Olaf Šolc izgovorio ju je u ovo vreme pre dve godine tokom svoje prve posete Beogradu na toj poziciji.

„Nemački stav po pitanju Kosova je jasan i to je već poznato nekoliko godina i to sve piše i u papirima. Ono što je sada potrebno je da se svi posvete i budu angažovani u tom procesu kako bi došlo do pomaka. Korak po korak, obe strane moraju da daju svoj doprinos tome i odgovorne su za to da se dijalog ne blokira, da se napravi niz malih koraka koji će odvesti do konačnog cilja“, kazao je Olaf Šolc tada u Beogradu.

Politika „korak po korak“ za Kosovo, poznata je bila i u ranijim godinama, odnosno u posleratnom periodu, bilo kada su u pitanju izjave zapadnih zvaničnika, međunarodnih agencija na Kosovu, ili sadržaja strateških dokumenata ili izveštaja.