Vučić: Prištinski barjaktari podizani iznad Đakovice dva puta u junu, cilj – sagledavanje sposobnosti srpske vojske

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srpski predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje vojnoj vežbi „Vatreni udar 2024“ koja je danas izvedena na Pasuljanskim livadama. Dan pre, srpski je predsednik prisustvovao i sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Pored isticanja toga da se Vojska Srbije modernizuje,šta je dobro i koji su joj nedostaci koji se trebaju ispraviti, što je u izjavama za medije i juče i danas govorio, iznosio je i navode o onome što vidi kao izazove koji dolaze sa strane. Među njima su i izviđački dronovi usmereni prema Srbiji, kako tvrdi, podizani 5. i 20. juna iz Đakovice. Reč je o, kaže, prištinskim dronovima.

O velikim snagama okupljenim u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja pa do, kako je kazao, ogromnog broja NATO vojnika na Kosovu – Vučić je govorio juče sa sednice kolegijuma Generalštaba u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Izneo je i tačan broj NATO vojnika na Kosovu – 4,534. Ali tu, kako je kazao, računa na dobru saradnju.

„Oprema i naoružanje vojske Srbije se modernizuju, nismo zadovoljni brojem ljudi, naročito na severu Srbije. Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga. Od značajnih snaga susednih zemalja, do ogromnog broja nato pripadnika na KiM – 4.534 u ovom trenutku. Mi računamo na dobru saradnju sa Kforom i verujem da će do doprinositi stabilizaciji prilika na KiM. 1,500 NATO vojnika je u BiH koje su pojačane strategisjkim rezervama, a one se nalaze na teritorijama susednih zemalja…“, kazao je juče Vučić.

Ono što je izazov su, kazao je juče Vučić, pojačana dejstva vazduhoplova u okruženju i to sa izviđačkim namerama, tvrdi, prema Srbiji.

Ono što je srpska vojska primetila je, kaže, podizanje albanskih barjaktara i to iz Đakovice.

Primećeni su, ističe, dva puta u junu, na visini od preko 5,500 metara. Nema sumnju – u svrhe osmatranja srpske vojske.

„Ono što smo primetili to je da su pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa izviđačkim namerama prema Srbiji, bez prelaženja granice Srbije i to je iz svih smerova u pravcu Srbije pojačano. Primetili smo podizanje albanskih barjaktara iz Đakovice 5. i 20. juna do visine 5,800 metara sa namerom izviđanja pozicija vojske Srbije…“, tvrdi predsednik Srbije.

Gledali smo ih kao na dlanu i da je neko drugo vreme ne bi se dugo zadržali u vazduhu

Reč je o prištinskim dronovima, potvrdio je danas, kada ga je o tome, na predstavljanju Vojske Srbije danas na Pasuljanskim livadama, upitala novinarka TV Prva. Zapravo, ona ga je upitala da li su oni bili iz Prištine ili iz Tirane.

„Cilj je bio sagledavanje operativnih sposobnosti naše vojske u širem smislu, u užem bih mogao i detaljnije da govorim. Inače, to su bili prištinski bajraktari podignuti iznad Đakovice“, tvrdi.

I danas ponavlja da su navodno bili podizani 5. i 20. juna, a srpska ih je strana „gledala kao na dlanu“.

„Gledali smo ih kao na dlanu i da je neko drugo vreme ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to vazdušni prostor pod kontrolom KFOR-a, mi poštujemo prostor KFOR-a. Oni rade svoj posao, mi radimo svoj“, kazao je Vučić.

Na dodatno pitanje da li bi bezbednosni problem bio drugačiji da su „bajraktari“ bili iz Tirane, Vučić kaže da ne bi.

„To za nas ne bi bio veliki bezbednosni problem, odmah da vam kažem. To za nas bi bio nikakav problem, da definišem na taj način“, kazao je na kraju.