Kancelarija za KiM: Srbinu u Donjoj Brnjici Albanac polomio nos; Srpska lista zahteva aktivno praćenje slučaja

Srbin M.Đ. iz Donje Brnjice sa centralnog Kosova napadnut je fizički sinoć oko 21 čas. Osumnjičeni napadač je priveden i određeno mu je zadržavanje, saopštila je Kosovska policija bez daljih detalja, osim da je žrtvi pružena pomoć i da je do nasrtaja došlo, „nakon svađe“. Policija nije saopštila nacionalnu pripadnost, ni napadača, ni žrtve.

Napad se dogodio oko 21:10.

Portal Kossev su pisanim putem još sinoć u to vreme kontaktirali iz, kako su se predstavili, bliskog okruženja povređenog M.Đ., takođe bez detalja, osim da je M.Đ. napadnut.

A više detalja imaju agencija Tanjug, Srpska lista i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Tanjug je naveo da je M. Đ. zadobio povrede u predelu glave, dok Kancelarija precizira da mu je polomljen nos.

Zbrinut je u Kliničko-bolničkom centru u Prištini, prema prvobitnom izveštaju Tanjuga, no on je za nekoliko srpskih medija jutros kazao da je to učinio u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija je navodno, najpre privela njegovog oca, a potom, dva sata kasnije i osumnjičenog napadača, koji je navodno takođe meštanin Donje Brnjice.

Prema srpskim izvorima, M.Đ. je napadnut, što je i on sam potom potvrdio u izjavi za medije.

Reagovale su jutros Srpska lista i Kancelarija za KiM, koje koriste puno ime i prezime žrtve.

„Lokalni Albanac u ovom multietničkom mestu, nadomak Prištine, bez povoda je fizički napao M.Đ. i polomio mu nos, a kada je njegov otac pokušao da zaštiti sina, policija ga je privela, umesto da odmah privede nasilnika. Iako su nadzorne kamere snimile čitav incident, a napadač na Srbina odmah prepoznat, policija ga je privela tek nakon par sati“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ponavljaju da se radi o „posledicama antisrpske politike Aljbina Кurtija“ – „čija svaka izjava generiše nove etnički motivisane incidente“.

„Srbi u ovom multietničkom selu ogorčeni su i zastrašeni zbog ovog najnovijeg incidenta koji je uneo nemir i bojazan i očekuju da napadač bude adekvatno sankcionisan“, poručuju.

Srpska lista zahteva reakciju Kvinte

„Zahtevamo hitnu reakciju КFOR, UNMIК i pre svega Euleksa, kao i aktivno praćenje ovog slučaja od strane međunarodnih predstavnika. Za obične psovke na Severu Srbi su bili pritvarani ekspresno, i oštro kažnjavani, pa očekujemo i da kada je žrtva M.Đ., Srbin iz Donje Brnjice, kome su nanete teške telesne povrede, institucije reaguju na isti način“, saopštila je Srpska lista.

„Ujedno, krajnje je vreme da ambasadori Кvinte reaguju i podignu glas protiv ugnjetavanja srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, dodaju.

Donja Brnjica je selo u prištinskom rejonu. Prema rezultatima prethodnog popisa iz 2011, naseljeno je Srbima i Albancima skoro u podjednakoj razmeri.