Kurti: I Srbi na Kosovu mogu da uživaju u plodovima razvoja naše vlade

FOTO: Samoopredeljenje/Aljbin Kurti
FOTO: Samoopredeljenje/Aljbin Kurti

I Srbi na Kosovu mogu da uživaju u plodovima razvoja vlade Aljbina Kurtija – ovo tvrdi sam kosovski premijer, a oni koji suprotno govore, služe se lažima, dezinformacijama i propagandom.

Ovakvu je poruku poslao u video obraćanju delegatima na prvom sastanku Komiteta za Evropu Socijalističke internacionale koji se održava u Bukureštu.

Socijalističkoj internacionali prisustvuju visoki predstavnici Samoopredeljenja, među kojima su i sekretar stranke Aljim Rama, kao i ministar za kulturu Hajrula Čeku.

Na događaju je usvojena i zajednička izjava, u kojoj je, između ostalog, naglašena hitnost integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Samoopredeljenje je, prepričavajući ovaj nastup, saopštilo da je njihov lider govorio o „opasnosti da ekspanzionistička ideologija Rusije i Srbije predstavlja opasnost za bezbednost i mir u Evropi i Zapadnom Balkanu“.

„Baš kao u godinama pred Drugi svetski rat, Srbija, uz pomoć svog bliskog saveznika Rusije, pokušava da mobiliše podršku svojim ekspanzionističkim ambicijama dezinformacijama i propagandom, lažući svoj narod o navodnim neprijateljima Srbije i Srba u susednim zemljama“, prenelo je Samoopredeljenje deo Kurtijevog video obraćanja.

„Takva laž je ponovljena tvrdnja Srbije da Kosovo sprovodi etničko čišćenje ili pogrome nad srpskim etničkim stanovništvom“, nastavlja Kurti.

Tu tvrdnju su „u velikoj meri odbacile“, kako kaže, „nezavisne organizacije“, a za primer je uzeo Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji i ESI (Evropska inicijativa za stabilnost) u Berlinu.

Otišao je i korak dalje:

„U stvari, tačno je suprotno: Naša socijaldemokratska vlada na Kosovu ne samo da je uspela da se bori protiv korupcije i otvaranja radnih mesta – mi smo takođe obezbedili da svi naši građani, uključujući i srpsku etničku zajednicu, mogu da uživaju u plodovima našeg razvoja“.

„Ovaj napredak je upravo ono što Beograd toliko ljuti: što se više srpskih etničkih građana integriše u Republiku Kosovo, Srbiji je teže da ostvari svoju viziju teritorijalnog proširenja“, dodao je.

Štaviše, Samoopredeljenje je navelo u poruci za javnost i to da oni nastavljaju borbu protiv „ekstremne desnice“, sebe formalno definišući kao „socijaldemokrate“ i „levicu“.

Zajedno sa drugim socijaldemokratskim subjektima, nastavljamo da se angažujemo u zajedničkoj borbi protiv pobune ekstremne desnice u Evropi

Kurti je poruku poslao i iz Turske gde se obreo po drugi put za kratko vreme.

Govorio je o odličnim odnosima sa Turskom i o važnosti Albanaca u ovoj zemlji. Kaže da su „mnogi Albanci sa Balkana, pronašli utočište“ u ovoj zemlji, nakon što su „proterani srpskim nasiljem i terorom“.

Poruka za socijalističku internacionalu ne odražava dominirajući sentiment i stav Srba na Kosovu kada je u pitanju njihovo iskustvo sa politikom i ponašanjem aktuelne kosovske vlade i premijera, prema srpskom narodu na Kosovu. Više je i međunarodnih potvrda koje na to ukazuju.