Velika Hoča: Održana letnja škola arhitekture i izložba fotografija i akvarela „Velika Hoča, 20 godina kasnije“

Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)
Velika Hoča (Foto: Radio Goraždevac)

U Gospodarskoj kući u Velikoj Hoči danas je otvorena izložba fotografija i akvarela „Velika Hoča, 20 godina kasnije“, kao i Letnja škola arhitekture. Izložba i škola organizovane su od strane Udruženja “Biser Metohije”, a realizovane su uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva Kulture Srbije.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić prisustvovala je otvaranju i naglasila da je dosta toga u Velikoj Hoči urađeno u poslednjih 20 godina zahvaljujući Vladi Srbije i Kancelariji za KiM.

“Cilj izložbe jeste da se u proteklih dvadeset godina predstavi Hoča, šta je to učinjeno i promenjeno. Mnogo toga je učinjeno, mnogo infrastrukturnih projekata koji su realizovani, i putna infrastruktura i evo ovaj divan trg u centru i buduća vinica i degustacioni centar i Dom kulture. Manastir Zočište koji je 2004. godine stradao, danas je obnovljen. Trinaest crkava koje se zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture održavaju. Želim da se zahvalim svima koji su se danas okupili, da vidimo kako se to Hoča razvijala u proteklih dvadeset godina i šta je još neophodno da uradimo zajednički. Druga lepa aktivnost koja nas je okupila, moram da kažem i vrlo važna jeste Letnja škola arhitekture na koju sam ponosna, koja se sprovodi zahvaljujući Ministarstvu kulture i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, naravno opet na inicijativu Opštine i udruženja Biser Metohije i koja je okupila mlade divne i talentovane ljude sa Prištinskog univerziteta, čiji cilj je bio ne samo da obiđu ovo mesto i da se upoznaju sa mestom gde se ukrštaju vera, tradicija i kultura. Verujem da su za ovih deset dana koliko su boravili, dok su hodali ulicama Hoče, da ih je Hoča vratila u prošlost jer je jedina zadržala period minulih vekova”, kazala je Parlić.

Milena je naglasila da je zadatak mladih studenata arhitekture da popišu u kakvom je stanju danas naša kultura.

“Njihov zadatak je ne samo da se upoznaju sa kulturnim nasleđem nego da i zaista popišu u kakvom su stanju danas kulturno nasleđe, spomenici kulture Velike Hoče. Mi smo zajedno sa Vladom Republike Srbije, prvenstveno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture mogli da pomognemo i da učinimo nešto da sačuvamo bogato kulturno nasleđe srpskog naroda koje su naši viševekovni vladari na ovim prostorima gradili. Danas sam ovde da ih sve pozdravim u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Republike Srbije, direktora gospodina Petra Petkovića sa verom i da ćemo nastaviti letnju školu arhitekture ne samo u Hoči nego u svim srpskim sredinama. I u želji i u nadi da će ovo što su uradili za ovih deset dana boravka ovde, sledeće godine da ćemo da se okupimo i da dočekamo neki novi objekat koji će biti rekonstruisan”, dodala je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Predstavnik udruženja “Biser Metohije” Milan Petrović kaže da su ovakva kulturna dešavanja veoma bitna za opstanak Velike Hoče

“Prva stvar koju smo danas otvorili jeste izložba „Velika Hoča, 20 godina kasnije“, na kojoj su prikazani radovi, odnosno akvareli Grozdi Mitikiši iz 2003. godine, koje je ona napravila u toku svog boravka u Velikoj Hoči, na osnovu kojih je naše udruženje odredilo fotografije na identičnim lokacijama kao pre 20 godina i izvršili smo jednu komparaciju kako je to bilo tada, kako je sada, koji su dobri primeri, šta je sačuvano, šta nažalost nije sačuvano, ali ponosni smo i srećni što je preko 80 odsto tih starih objekata tradicionalnog narodnog graditeljstva sačuvano, dok je sakralna arhitektura u potpunosti obnovljena. Posetioci ove izložbe koja se realizuje u saradnji sa Privremenim organom opštine Orahovac i Kancelarije za KiM u zavičajnom muzeju u Velikoj Hoči moći će da se prisete svojih kuća, kako je nekada bilo, kao i svi gosti Velike Hoče će imati tu priliku”, rekao je Milan Petrović.

Milan je govorio i o održanoj Letnjoj škli arhitekture. Domaćini su imali priliku da studente i profesore Fakulteta tehničkih nauka, odsek arhitekture iz Kosovske Mitrovice upoznaju sa Velikom Hočom.

“Još jedan projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture jeste Letnja škola arhitekture u Velikoj Hoči gde smo zajedno u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, odsek arhitekture iz Kosovske Mitrovice, bili domaćini studentima, koji su došli ovde i odradili snimanje. Upoznali smo ih sa našom bogatom istorijom u Velikoj Hoči, kako sakralnih objekata, tako i objekata tradicionalnog narodnog graditeljstva. Studenti su dali svoj doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, nadamo se da će u narednom periodu neke ideje konkretizovati i realizovati i da će Velika Hoča biti još lepša i bogatija. Nadamo se da će ovo biti tradicionalna manifestacija, da će se svakog leta održavati i doći studenti sa drugih univerziteta, kako domaćih tako i inostranih i da ćemo se u zdravlju okupljati u našoj Velikoj Hoči”, dodao je Petrović.

Kristina Vasić, studentkinja arhitekture, deli svoje utiske o boravku u Velikoj Hoči, mestom koje se vraća u prošlost i vraća živote svojim korenima.

“Utisci koje ću iz ove škole poneti u moj rodni Lipljan su takvi da ne mogu rečima da se opišu. Ovo je sredina koja vraća u prošlost, koja vraća naše živote korenima. Velika Hoča je jedan od najočuvanijih gradova i ljudi se ovde i trude da tu kulturu sačuvaju i održe. Tome doprinose i ovi projekti, kao i kuće koje su rekonstruisane i obnovljene u duhu tradicije i prošlosti”, kazala je studentkinja arhitekture Kristina Vasić.

Studenti i profesori Fakulteta tehničkih nauka, odsek arhitekture iz Kosovske Mitrovice boravili su u Velikoh Hoči proteklih sedam dana.