Institut za javno zdravlje: Preporuke za zaštitu od visokih temperatura

Toplotni talas stigao i na Kosovo, Priština (Foto: Kim)
Toplotni talas stigao i na Kosovo, Priština (Foto: Kim)

Toplotni talas koji se očekuje narednih dana na Kosovu može uticati nepovoljno po zdravlje ljudi, posebno osetljivih grupa, poručuju iz Instituta za javno zdravlje Kosova.

Institut za javno zdravlje je dao preporuke za zaštitu od visokih temperatura, istakavši da duži periodi na visokim temperaturama tokom dana i noći mogu dovesti do nagomilavanja stresa u ljudskom telu, ali i da povećavaju rizik od bolesti i smrti.

“Nemogućnost tela da reguliše unutrašnju temperaturu i eliminiše toplotu akumuliranu tokom visokih temperatura povećava rizik od toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara. Opterećenje tela dok pokušava da se ohladi takođe opterećuje srce i bubrege. Kao rezultat toga, ekstremne vrućine mogu pogoršati zdravstveno stanje osoba sa hroničnim bolestima (kardiovaskularne, mentalne, respiratorne i dijabetes) i izazvati oštećenje bubrega.

Koje mere treba preduzeti da se zaštitite od vrućine?

“Držite se dalje od vrućine”, poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

-Izbegavajte da izlazite i radite teške aktivnosti tokom najtoplijih dana.
-Ostanite u hladu, temperature na suncu mogu biti 10-15 C više.
-Provedite 2-3 sata dnevno na svežem mestu.
-Provetravanje prostorija, najbolje tokom večeri kada su spoljne temperature niže.
-Tokom dana kada su spoljašnje temperature veće od unutrašnje, zatvorite prozore i prekrijte ih zavesama ili materijalima koji sprečavaju da sunčeva svetlost ulazi direktno unutra.
-Isključite što više električnih uređaja.
-Koristite električne ventilatore samo kada su temperature ispod 40 C.

-Ako koristite klima-uređaj, podesite termostat na 27 C i uključite električni ventilator – tako će soba biti hladnija za 4 C.

Neka vaše telo bude hladno i hidrirano.

-Nosite laganu i široku odeću, uglavnom od pamuka.
-Istuširajte se.
-Redovno pijte vodu.

Zaštitite bebe i decu

-Nikada ne ostavljajte decu ili životinje u parkiranim vozilima, jer temperature mogu opasno brzo da porastu.
-Izbegavajte direktno izlaganje suncu u najtoplijim satima (11:00-17:00), tražeći hlad ili boravak u zatvorenom prostoru.
-Nikada ne prekrivajte kolica suvom tkaninom – zbog toga je u kolicima toplije. Umesto toga, koristite mokru, tanku krpu i ponovo navlažite po potrebi da ohladite temperaturu.
-Obucite svoju decu u laganu, široku odeću koja pokriva njihovu kožu i koristite šešire, naočare za sunce i kremu za sunčanje da biste ih zaštitili od sunca.