Kosovska vlada izdvojila više 21 milion evra da isplati kompaniji „Contour Global“ nakon gubitka arbitraže

Foto: KoSSev

Kosovska vlada izdvojila je danas više 21 milion evra – novac namenjen kompaniji „Contour Global“, nakon što je izgubila arbitražu u oktobru 2023, u vezi sa nikada izgrađenom termoelektranom „Novo Kosovo“.

U Prištini je danas održana sednica 212. sednica kosovske vlade.

Među donetim odlukama je i ona o izdvajanju 21.070.583 evra za isplatu po odluci arbitražnog suda kompaniji „Countour Globlar“.

„Kao što smo govorili godinama unazad, tako je i ispalo. Ovaj projekat niti je zamišljen za realizaciju niti je bio koristan za zemlju. Ukidanje našeg upravljanja u proleće 2020. godine i dolazak druge vlade ostavilo je prazninu u rešavanju ovog pitanja i osiguranju da Kosovo ne bi imalo takve posledice. Ipak, sa svim posledicama, bolje je što to nije realizovano“, poručili su iz kosovske vlade.

Kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, kazao je na sednici da je sporazum između Kosova i „Contour Global“ o izgradnji termoelektrane, potpisan 2017. godine uprkos, kako je naveo, upozorenjima da takav ugovor ne treba potpisivati.

„Ovako neodgovorno potpisivanje sada košta Republiku Kosovo preko 21 milion evra. I sedam godina kasnije takve odluke nas prate“, poručio je Murati, prenosi Koha.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala upitala je Muratija da li postoje indicije da će neko biti odgovoran za ovaj ugovor. Ministar je rekao da je na organima tužilaštva da to ispitaju.

Kosovska vlada je na današnjoj sednici ujedno dala ovlašćenje za pokretanje tenderskih procedura za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta na vetar i pružanje podrške za ove kapacitete do 150 MW.

Haradinaj: „Politika prevaranta“

I dok kosovska vlada kritikuje bivšu vlast, odnosno sadašnju opoziciju, Ramuš Haradinaj koji je u vreme potpisivanja ugovora o izgradnji termo elektrane bio premijer, danas optužuje Kurtija da je „prevarant“.

„Aljbin svaki dan dokazuje da je i slab premijer i podla osoba. Sa ponosom i pohvalama prekršio je ugovor sa Contour Global (njegova ministarka mu je poslala pismo i prekinula podršku) i crnog lica sa sebe skida odgovornost za obeštećenje. Neverovatno je dokle je stigla logika Kurtijeve politike ispiranja mozga“, naveo je Haradinaj u objavi na Fejsbuku.

Tvrdi i da je Kurti ostavio Kosovo bez 500 MW energije, te da se struja danas plaća mnogo skuplje.

„To je politika prevaranta Aljbina Kurtija. Baca kamen, krade od naroda i krije ruku na najpodliji način“, poručio je Haradinaj.

O nikad izgrađenoj elektrani

Predstavnici kosovskih institucija, odnosno sadašnja opozicija, još 2017. godine potpisali su ugovor sa kompanijom „Contour Global“ o izgradnji termoelektrane „Novo Kosovo“.

Vrednost ove investicije bila je procenjena na oko 1.3 milijarde evra, dok je početak radova, odnosno polaganje kamena temeljca bilo najavljeno za kraj 2018, tj. početak 2019. godine. Najavljeno je da će termoelektrana biti u funkciji do 2023.

Tadašnji kosovski zvaničnici – Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, odnosno predsednik, premijer i predsednik skupštine, poručili su da će se izgradnjom ove elektrane doprineti energetskoj nezavisnosti i ekonomskom razvoju. Istu poruku preneo je i tadašnji ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi.

Aamerička kompanija Contour Global je u junu 2018. godine otvorila tender za izgradnju elektrane.

U maju 2019. godine konzorcijum na čelu sa General Electric izabran je kao najpoželjniji ponuđač.

Međutim, Svetska banka je saopštila da neće da odobri Kosovu finansijska sredstva za izgradnju nove termoelektrane, uz objašnjenje da ne finansiraju elektrane na ugalj.

Kako su mediji tada pisali, Kosovo se odmah obavezalo da potreban novac pronađe iz drugih izvora, a Američka privredna komora na Kosovu, pružila je podršku odlučnosti kosovske vlade da ispoštuje ugovornu obavezu prema američkoj firmi „Contour Global“ i nastavi sa planovima za izgradnju nove termoelektrane na Kosovu.

Međutim, Nakon Svetske banke, i druge finansijske institucije su se povukle iz ovog projekta.

Tako je marta meseca 2020. godine stigla potvrda da je kompanija „Contour Global“ obustavila planove za izgradnju termoelektrane i najavila da neće vršiti dodatna ulaganja.

Potvrda je stigla nakon što je došlo do promene vlasti na Kosovu, odnosno formiranje koalicione vlade Samoopredeljenja i LDK, početkom 2020. godine, koja, je međutim, bila kratkog daha, odnosno trajala svega nešto više od 50 dana.

„Kao rezultat političke situacije na Kosovu… naš razvojni projekat nije u mogućnosti da dostigne prekretnice pre datuma završetka projekta,“ saopštila je tada „Contour Global“ kompanija tada, preneli su mediji.

Sa druge strane, u ovom periodu su zaposleni u kosovskoj energetskoj korporaciji, kako je izvestio KTV, pozvali novog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da ne „ćuti na ugovor o izgradnji elektrane ‘Novo Kosovo’“, te da ispuni svoje predizborno obećanje o raskidu „štetnog ugovora“.

Te iste godine je, međutim, stigla potvrda da je „Contour Global“ zatražio od kosovske vlade preko 20 miliona evra kao nadoknadu troškova za projekat i najavio raskid ugovora.

U decembru 2020. je stigla potvrda iz Prištine da je kompanija „Contour Global“ tužila Kosovo Međunarodnom arbitražnom sudu.

„Finansijsko zatvaranje projekta Termoelektrana ‘Novo Kosovo’ bilo je planirano za 24. maj 2020. To nije postignuto na vreme i nakon više neuspelih pokušaja da se spor reši sporazumno, investitor Contour Global podneo je zahtev za arbitražu Međunarodnom arbitražnom sudu“, saopšteno je tada iz kosovskog ministarstva ekonomije.

Kosovo je, međutim, kako su mediji izvestili, u oktobru prošle godine izgubilo arbitražu sa ovom kompanijom, zbog čega je bilo prinuđeno da plati 20 miliona evra odštete.