Tači: Izbori 11. ili 18. juna

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 11. ili 18. juna, kazao je predsednik Hašim Tači nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija u kosovskoj skupštini.

Iako je većina predstavnika političkih partija bila za to da se izbori održe 11. juna, Tači je kazao da će konačnu odluku doneti u narednim danima.

“Čuo sam mišljenja predstavnika 20 političkih partija Kosova.To mišljenje kao predsednik zemlje po ustanivm i pravnim obavezama moram ispoštovati. Konsultovao sam se sa Centralnom izbornom komisijom i u narednim danima ću odrediti datum izbora. Centralna izborna komisija je spremna da odmah započne sa radom kako bi izbori bili organizovani na slobodan, fer i demokratski način. To će biti 11. ili 18. jun“, kazao je Tači nakon sastanka.

Predsavnici srpskih politčkih partija u kosovskoj skupštini smatraju da izbori treba da budu održani 11. juna.

“Srpska lista je juče imala konsultacije oko datuma održavanja parlametnarnih izbora i mi predlažemo da to bude 11. jun. Naravno, treba uzeti u obzir sve faktore koji utiču na tok izbora i ukoliko je ovo zaista optimalan datum mislim da tereba svi da ga podržimo”, kazao je predsednik Srpske liste Slavko Simić na sastanku sa Tačijem.

“Izbori su odavno bili izvesni samo je bilo pitanje kada će se održati, tako da je većina učesnika u političkom životu, većina stranaka, manje ili više, već u političkoj kampanji. Svesni smo te činjenice i mislimo da izborni proces treba da bude što pre. Mi smo za taj biliži rok, 11. jun”, kazao je predsednik SLS-a Slobodan Petrović.

Iako se složio sa većinom predstavnika političkih partija na Kosovu da izbori budu održani 11. juna, predsednik Progresivne demokratske stranek Nenad Rašić smatra da je najvažnije da izbori budu dobro organizovani i da “manipulacija glasovima ne bude dozvoljena”.

“Pomenuli ste te predstavnike međunarodne zajednice kao posmatrače i učesnike u procesu kako bi izbori bili stvarno već jednom demokratski… Moja obaveza je da podsetim na 2014. godinu, na zadnje parlamentarne izbore, kada smo imali masovnu manipulaciju glasovima i time polomili obe noge procesu demokratije na Kosovu. Ukoliko ne organizujemo dobro izbore, nije bitno da li će biti 11. ili 18”, kazao je Rašić.

Poslanica Demokratske partije Kosova Emilija Redžepi kazala je da je Vlada Ise Mustafe bila veštačka, te da nije funkcionisala na način na koji je trebalo.

“Mi smo za 11. jun. Zahtevamo od CIK-a da izbori budu javni, transparentni, otvoreni. Neka pobedi ko je bolji, ali molim vas da se zaustavi manipulacija glasovima“.

I poslanici Alijanse za budućnost Kosova slažu se da izbori treba da budu zakazani za 11. jun.

“Razgovarali smo i složili se da datum bude 11. jun iz istih razloga koje je napomenuo Hajredin Kući (DPK), odnosno da ne bi gubili vreme i da što pre krenemo u formiranje institucija”, kazao je Palj Ljekaj iz ABK.

Sa druge strane, Pokret Samoopredeljenje samtra da izbori treba da budu održani 18. juna.

“To je datum kada se naši sunarodnici vraćaju iz inostranstva i možemo im pružiti prliku da i oni u što većem broju učestvuju. Potrebno je i vreme da se našim sunarodnicimakoji žive u inostranstvu dostavi izborni materijal i glasački listići, a i Centralna izborna komisija bi imala više vremena da se pripremi za izbore”, kazao je Isailj Kurteši iz samoopredeljenja.

Sastanku je prisustvovala i predsednica Centralne izborne Komisije Valjdeta Daka koja očekuje da predsednik Kosova odabere “što prikladnij datum” za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“CIK će prema svojim ustavnim nadležnostima organizovati vanredne izbore i očekujemo saradnju sa svim političkim partijama i institucijama Kosova. Istovremeno, pozivam sve političke partije i njihove predstavnike da poštuju Ustav, Zakon o opštim izborima i sva pravila CIK-a”.

Ukoliko izbori budu zakazani za 18. jun, oni će bit održani istog dana kao i parlamentarni izbori u Albaniji.

Vanredni parlamentarni izbori održavaju se jer su poslanici Skupštine na jučerašnjoj sednici izglasali nepoverenje Vladi.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja podnele su opozicione partije Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Samoopredeljenje.