Đeneral Janković: Ni bezvizni srpski pasoši ne važe?

Nakon što su pasoši Koordinacione uprave proglašeni nevažećim za kosovske institucije, danas pre podne na prelazu Đeneral Janković, koje kosovske vlasti zvanično nazivaju “Hani i Elezit” – zabeležen je novi slučaj – ovog puta osporavanja takozvanog bezviznog pasoša Republike Srbije. Sa Kosova u Makedoniju na seminar nije mogla da otputuje Zvečanka J.M., koja poseduje pasoš koji je izdat 2009. godine u Raški. Dokument je važeći – do 2019. Ipak, zvanično objašnjenje zašto joj je prelazak zabranjen je taj što, prema njenim rečima i rečima samog organizatora puta, nevladine organizacije “New social initiative” – “dokument nije validan”. 

“Da li ti shvataš da Kosovo nije Srbija?” 

“Nikada ranije nisam imala probleme kada sam koristila ovaj pasoš. Ipak, policajci su mi rekli da dokument nije validan,” objašnjava za naš portal J.M.

FOTO: Pasoš J.M.
FOTO: Pasoš J.M.

“Da li je njih iziritiralo to što piše PU Kosovska Mitrovica, a što su mi i više puta naglasili da piše – ne znam, ali su bili vrlo drski i neprijatni. Ponavljali su – vidiš li da ti piše Kosovska Mitrovica, je l’ ti shvataš da Kosovo nije Srbija?” dodaje.

J.M. je, potom, insistirala i da dobije zvanično objašnjenje zbog čega ne može da otputuje u Makedoniju, te joj je dostavljena potvrda, koju je prosledila i našem portalu.

“Radi se o vrlo šturom objašnjenju zašto mi nije dopušteno da pređem prelaz, a to je da ‘dokument nije validan’,” kaže, navodeći da druge detalje nije dobila.

Nije prihvaćena ni kosovska lična karta

FOTO: Potvrda koja je dostavljena J.M.
FOTO: Pasoš J.M.

Ovoj Zvečanki, međutim, nisu dopustili da otputuje u Ohrid, potom, ni sa kosovskom ličnom kartom.

“Pokazala sam onda ličnu kartu koja mi je izdata 2013. godine. Međutim, rekli su mi da dokument nije biometrijski i da ne mogu da pređem ni sa ovim dokumentom. Koliko je meni poznato, u javnosti nikada nije saopštena informacija da sa ovom ličnom kartom građani ne mogu da se kreću,” objašnjava.

“Ako se radi o novoj odluci u vezi sa pasošima, kao i ličnim kartama – građani bi trebalo da budu obavešteni kada su one i donete i ko ih je i doneo. Ovakvo iskustvo, u svakom slučaju, bilo je vrlo neprijatno i ponižavajuće,” kaže J.M., koja se umesto na seminaru u Ohridu, u ovim trenucima nalazi u Zvečanu.

Problem koji nosioci pasoša Koordinacione uprave sa KiM-a imaju više meseci, a za koji javno govore i pišu da se radi o diskriminaciji je ovim slučajem proširen i na one imaoce pasoša koji su do sada bili u ‘povlašćenom’ položaju, a koji su uspeli da dobiju bezvizni pasoš u izmeštenim koordinacionim uprava MUP-a sa KiM-a, izdavanim do 2009. godine. Iako javnost nije imala zvaničnu potvrdu da su i ovakvi pasoši nevažeći, predstavnici u Prištini su redovno isticali da je za njih nevažeći svaki dokument koji su izdale izmeštene Koordinacione uprave srpskog MUP-a sa KiM-a.