OSCE – „Unapređivanje profesionalnog i tačnog izveštavanja o izbornom procesu”

U svetlu predstojećih lokalnih izbora na Kosovu i radi unapređivanja profesionalnog i tačnog izveštavanja o izbornom procesu, Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu organizovala je seminar pod nazivom „Unapređivanje profesionalnog i tačnog izveštavanja o izbornom procesu“.

Glavna stvar medijskog izveštavanja tokom izbora jeste mogućnost birača da dobijaju nepristrasne i tačne informacije i da imaju mogućnost da učestvuju u javnom dijalogu. Pored toga, organi za sprovođenje izbora na lokalnom nivou dužni su da daju informacije biračima, kao i političkim strankama i kandidatima, zaključak je ovog seminara.

Neažurirani birački spiskovi, porodično glasanje, nevažeći glasački listići zbog nedovoljne edukacije birača, nepoštovanje izborne tišine, samo su neki od najvećih problema u izbornom procesu, rečeno je tokom seminara.
Na dvodnevnom treningu koji se održava u Peći novinari iz različitih medijskih kuća iz svih krajeva Kosova podeliće iskustva o izveštavanju tokom izbornog procesa.

„Ovim seminarom, misija Oebs na Kosovu želi da pruži podršku predstavnicima medija koji će izveštavati tokom predstojećih lokalnih izbora na Kosova“, rekao je Siniša Bensun, viši službenik za demokratizaciju Oebsa.

Jedna od glavnih tema seminara je načelo objektivnog i uravnoteženog izveštavanja kroz teorijski, a potom i praktični deo treninga. Medijski radnici imaju priliku da uz pomoć stučnih predavača unaprede svoja znanja koja će im koristiti uoči predstojećih lokalnih izbora na Kosovu.

„Cilj je da novinari unaprede svoje znanje i što tačnije i nepristrasnije izveštaštavaju o izbornom procesu. Planiranje je ključna stvar“, rekao je međunarodni stručnjak za medije i izbore Rasto Kužel.
Nedovoljna edukacija birača često rezultura nevažećim listićima. Predstavnici medija sa Kosova, srpski i albanski, smatraju da se birači moraju bolje informisati kako bi glasali pravilno i u skladu sa svojim stavovima.

Zajednički prilog RTV Kim, radio Goraždevac.