Na Svetog Vasilija Ostroškog u Svetim Arhangelima

U kapeli Sv Vladike Nikolaja Srpskog u manastiru Sv. Arhangeli kod Prizrena, na praznik Sv. Vasilija Ostroškog, liturgiju je služio otac Đorđe, starešina crkve Bogorodice LJeviške u Prizrenu. Na liturgiji je prisustvovalo pedesetak studenata iz raznih mesta u Srbiji koji studiraju na Fakultetu političkih nauka i Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao nekoliko vernika iz Orahovca i Prizrena.

Za studente koji su i noćili u Svetim Arhangelima bratija manastira je pripremila trpezu ljubavi, na kojoj je otac Đorđe, sa blagoslovom igumana Mihajla pozdravio studente.

Trpeze ljubavi su od obnovljenja konaka u Arhangelima i svojevrsne duhovne tribine na kojima se i drže predavanja, kazuju stihovi, pevaju pesme, pa je ovom prilikom Olivera Radić iz Orahovca, u ime svih koji žive u Metohiji, pozdravila goste i pozvala pravnicu i pesnikinju Prizrenku Nadu Hadži Perić da kaže kako je počela da piše poeziju, i kazuje neku svoju pesmu.

Jedan od studenata Matija iz Beograda je po drugi put na Kosovu i Metohiji, i okupljenima je kazao svoju pesmu koja je nastala posle njegovog prvog putovanja na KiM.

Po okončanju trpeze ljubavi neki od studenata su se popeli i na brdo iznad Svetih Arhangela, gde se nalaze ostaci tvrđave tzv. Krstac koji je nekada bio sastavni deo kompleksa Dušanovog manastira. Među njima je bila i Lenka Kostović iz Kraljeva , koja nije uspela da stigne do samog vrha, ali je veći deo staze prošla pa je sa nama podelila svoje utiske.

Pre nego su studenti sa FPNa nastavili obilazak svetinja po Prizrenu i drugim delovima Kosova i Metohije, Olivera je razgovara sa Aleksandrom Tadićem, koji je ispred FPN-a poveo studente na ovo putovanje.

Opširnije u prilogu: