Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Goraždevcu

Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

U Goraždevcu je u organizaciji Crvenog krsta Peć, Istok i Klina i zavoda za transfuziju Kosovska Mitrovica održana akcija dobrovoljnog davanja krvi u staroj ambulanti u Goraždevcu. U akciji su učestvovali žitelji Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sela u Istoku i Klini.

Momčilo Dašić predsednik Crvenog krsta Peć, koji funkcioniše po sistemu republike Srbije, kaže da je ova akcija prerasla u tradiciju i da će se svake godine organizovati.
“To je jedna od tradicionalnih akcija, koju ćemo svake godine sprovoditi i nadamo se dobrom odazivu naših sugrađana”, kaže Dašić.

Doktorka Vesna Milentijević iz zavoda za transfuciju u Kosovskoj Mitrovici kaže da su ovakve akcije davanja krvi važne.
“Voleli bi da češće organizujemo ovakve akcije i da imamo bolje rezerve u Kosovskoj Mitrovici, da pacijenti koji se leče, mogu nesmetano da se leče i da dobijaju krv i krvne komponente”, izjavila je Milentijević

Brojni građani, nastavnici, i predstavnici zajednice odazvali su se ovoj akciji crvernog krsta.
“Smatram da i ja kao predsdstavnik, ali i svi građani Goraždevca , pokazali su pravi primer kako se treba odazvati humanitarnoj akciji za dobrovoljno davanje krvi”, izjavio je Miloš Dimitrijević, inače predsednik privremenog orggana za Opšptinu Peć.

“Mislim da je ovo jako dobra stvar i da treba biti human, prvenstveno zbog seba a onda i zbog drugihjer se krv regeneriše”, kaže Bojan Radulović, profesor fizičkog vaspitanja.

Oko tridesetak građana Goraždevca dobrovoljno je dalo krv, oko petnaestak građana koji su se javili nisu ispunjavali uslove. Uzimajući u obzir ove brojke iz Crvenog krsta smatraju da je ova akcija bila veoma uspešna.

Video prilog sa akcije dobrovoljnog davanja krvi