Petković: Visoki Dečani su vrednost koju treba da čuvamo

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovao je liturgiji na veliki hrišćanski praznik Cveti u manastiru Visoki Dečani. On je poručio da je ovaj manastir vrednost koju treba da čuvamo.

“Danas smo veliki hrisćanski praznik cveti proslavili pod svodovima čuvenih Visokih Dečana. Ovaj veliki manastir predstavlja ne samo materijalnu riynicu od neprocenjivog značaja, već i duhovnu riznicu opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i poreklo identiteta i porekla srpskog naroda i naše kulture. Zahvaljujući Visokim Dečannima znamo kao narod ko smo i kuda treba da idemo. Zbog toga činimo sve da sačuvamo ovu veliku svetinju posebno zbog toga šro se ona nalazi na listi svetske ugrožene kulturne baštine a od ove godine i na listi Evropa Nostra, kao jednaa od najugroženijih svetiinja i kulturnih spomenika u evropi. Zbog toga je veoma važno da čuvamo Visoke Dečane i da ih posećujemo jer to je odnos prema našoj istoriji i identitetu”, poručio je Petković iz Visoki Dečana.

On se zahvalio vladiki Raško-Prizrenskom Teodosiju i igumanu Savi Janjiću na gostoprimstvu. 

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić upoznao je direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i njegovu delegaciju sa specifičnim uslovima života u manastiru. 

“Zeleći svima da čestitam veliki praznik Cveti, ulaska gospodnjega u Jerusalim na ovaj predivni dan, želeo bi da izrazim veliku zahvalnost direktoru kancelarije za KiM Vlade Srbije Petru Petkoviću i njegovim kolegama koje sam imao priliku da upoznam sa životom u manastiru i sa onim sa čime se mi suočavamo”, rekao je otac Sava. 

On je naglasio da je od velike važnosti da se poštuju zakoni na Kosovu. 

“Manastir Visoki Dečani živi u specifičnim okolnostima. Veoma je važno da se od strane lokalnih institucija što pre izvrši odluka ustavnog suda, koji je doneo odluku o priznavanju 24 hektara manastirske zemlje a isto tako i da se poštuje dogovor koji je napravljen preko komisije za implementaciju zaštićenih zona oko puta kroz zaštićenu zonu, odnosno zaobilaznog puta za Crnu Goru koji je planiran tim dogovorom. Veoma je važno da se zakoni poštuju”, rekao je otac Sava.

Iguman Sava je naglasio da je manastir veoma važan za crkvu ali i za sve koji žive na ovim prostorima. 

“Veoma je važno da se zakoni poštuju i mislim da ovaj manastir koji je važan za našu crkvu i veoma važan spomenik kulture za sve koji žive na ovim prostorima ali i svetske kulture bude adekvatno zaštićen. Posebno se zahvaljujem vojnicima Kfora koji obezbedjuju ovaj manastir i koji nam pomažu” rekao je otac Sava. 

Nakon posete Visokim Dečenima direkot kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetiće Štrpce, čime završava svoju dvodnevnu posetu.