BIRN-ova debata stavlja bezbednost saobraćaja na putevima u žižu javnosti

U debati čiji je domaćin bio BIRN, zvaničnici Kosovske policije i lokalne i centralne uprave razgovarali su o problemima sa putevima u zemlji, imajući u vidu da je samo u 2020. godini više od 70 ljudi izgubilo život u saobraćajnim nezgodama.

Prishtina Insight

Uprkos potpunom zatvaranju i ograničenjima kretanja koja su obeležila prošlu godinu, na Kosovu su 2020. godine čak 72 osobe izgubile svoj život u saobraćajnim nezgodama, u proseku više od jedne nedeljno.

Gostujući u BIRN-ovoj emisiji DebatPernime (Debata stvarno) koja je emitovana 26. aprila, Goran Stojanović, direktor Sektora za bezbednost drumskog saobraćaja u sklopu Kosovske policije izjavio je da je „neodgovornost” vozača, glavni uzrok velikog broja nezgoda.

Međutim, pored ljudskog ponašanja, brojni drugi faktori takođe uzrokuju probleme na kosovskim putevima, uključujući nedostatak semafora i loše održavanje i gradnja.

Prema rečima Malje Ljokaja, vršioca dužnosti direktora Odseka za upravljanje putevima u Ministarstvu infrastrukture, u poslednje tri godine se ministarstvo čak suočilo sa preprekama u postavljanju saobraćajnih znakova.

Ljokaj je otkrio da 37 posto kosovskih puteva pod upravom ministarstva nije upotpunjeno saobraćajnim znakovima, kriveći tenderski proces za ovaj neuspeh.

„Razlozi za to bile su žalbe privrednih subjekata koji su se prijavili na tendere, što je sprečilo ministarstvo da potpiše ugovor koji bi omogućio postavljanje saobraćajnih znakova“, rekao je on.

Medžide Demoli-Nimani, izvršna direktorka NVO za borbu protiv korupcije Pokret FOL, podržala je ministra po pitanju tendera, ali je insistirala da, pored birokratskih prepreka, postoje i ozbiljni problemi sa gradnjom i održavanjem puteva.

„Poplave koje smo nedavno videli zbrisale su mostove i puteve“, rekla je ona.

„Videli smo oštećenja na putevima samo nekoliko nedelja po završetku projekata, pa čak i cveće koje je niklo na površini asfalta!“ dodala je Demoli-Nimani, kritikujući inspekciju zbog toga što nije kaznila kompanije koje nisu ispunile tražene standarde kvaliteta.

Srđan Simonović́ iz nevladine organizacije Humani centar Mitrovica složio se sa gđom Demoli, dodajući da je situacija u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, još gora.

„Mislim da se nikada ništa nije promenilo kada je reč o održavanju puteva, jer ne znamo ko je odgovoran da se brine o putevima“, rekao je on. „Infrastruktura u Severnoj Mitrovici je veoma loša. Nema saobraćajnih znakova, nema semafora. “

Simonović́ je dodao da loše izgrađeni i održavani putevi dovode do veće potrošnje novca poreskih obveznika, zbog potrebe za konstantnim popravkama.

Učesnici debate takođe su se osvrnuli na pozitivan primer poboljšanja bezbednosti na putevima u Opštini Priština, gde su poslednjih godina uvedeni dobro osvetljeni pešački prelazi.

Ovaj potez su pozdravili svi panelisti, dok je Bajruš Imeri, potpredsednik Opštine Novo Brdo, rekao da će takav projekat biti dobrodošao u susednoj prištinskoj opštini.

Međutim, Imeri je dodao da nemaju budžet ili državnu podršku da realizuju projekte bezbednosti na putevima. „6.000 evra za takav projekat nije velika suma novca“, rekao je on. „Pisali smo ministarstvu za pomoć́ sa ovakvim projektima, međutim nismo dobili nikakav odgovor.“


Ova serija BIRN-ovih debata omogućena je podrškom Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).