Kancelarija za KiM: Briselski sporazum za Prištinu ne važi

Briselski sporazum za Prištinu ne važi. (Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju)

Izvor: Radio Kontakt Plus

Poruke koje dolaze od političara iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština – kamen su spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, povodom najave kosovske predsednice Vjose Osmani da ZSO neće biti formirana.

Iz Kancelarije tvrde da Briselski sporazum za Prištinu ne važi.

“Izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije poručuju da “svako ko sabotira Briselski sporazum, direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom”, jer je, kako objašnjavaju iz Kancelarije, “ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rešenja”.

“Dobro je da je posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhive UČK, Aljbin Kurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori. Samo tako ćemo osvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1.600 nestalih”, stoji u saopštenju.

Formiranje ZSO je obaveza koja je još pre 3.069 dana preuzeta od strane Prištine i koja jednostavno mora da se sprovede, poručuju iz Kancelarije za KiM.