Jednomesečni kućni pritvor osmorici Albanaca iz Južne Mitrovice za napad na grupu starijih Srba

Osnovni sud u Mitrovici (Foto: KoSSev)

Osmorici Albanaca od devet optuženih, Osnovni sud u Mitrovici odredio je jednomesečni kućni pritvor za krivična dela „napad“ i „učestvovanje u tuči“ koja su se dogodila ove nedelje u Južnoj Mitrovici ispred kancelarije Ministarstva poljoprivrede. Sudija je u obrazloženju odluke navela i da su dela koja im se stavljaju na teret bila usmerena protiv starijih Srba koja su došla da predaju dokumenta za poljoprivredne subvencije, te da su na međuetničkoj osnovi izazvala veliku uznemirenost javnosti. Među okrivljenima je i četvoro sa već postojećim krivičnim dosijeom.

Počevši od 27. septembra do 27.oktobra u kućnom pritvoru biće: Aljbert (Albert) Ljutrim (Lutrim) i Ćendrim  (Qendrim) Sumići (Sumiqi), Fljamur Šartari (Flamur Shartari), Aljbin (Albin) Dibrani, Erdin Hasani, Endrit Peci, Mergim Hasani.

Optužnica je podignuta i protiv B.S.

Njima se na teret stavlja da su „primenili silu prema drugome“, odnosno da su napali grupu lica srpske nacionalnosti.

„Oštećeni su građani srpske nacionalnosti, koji su došli u prostorije Кancelarije Ministarstva poljoprivrede, kako bi predali zahteve sa dokumentima za dobijenje subvencija. To su bili stariji ljudi, a delo koje je učinjeno prema njima je na međuetničkoj osnovi izazvalo veliku uznemirenost javnosti“, navedeno je u odluci.

„Ovo delo izvršeno je pod naročito teškim okolnostima, a motivisano je na nacionalnoj osnovi. S obzirom na to da je delo učinjeno na međuetničkoj osnovi, izazvalo je veliku uznemirenost u javnosti, a činjenica da je učinjeno ispred Кancelarije u koju dolaze lica svih nacionalnosti, postoji opasnost da bi okrivljeni mogli ponoviti delo“, takođe je još jednom istaknuto.

Kao opasnost od ponavljanja dela od strane okrivljenih navodi se da četvoro njih već ima krivični dosije.

Sudija je ovime zapravo usvojila predlog tužioca, istovremeno i izrekavši „blažu izolacionu meru“, ocenjujući da će se ovom merom postići svrha zaustavljanja eventualnog izvršenja krivičnog dela od strane okrivljenih, imajući u vidu „ozbilnost krivičnog dela, način i okolnosti pod kojima je ono izvršeno, lične prilike, ponašanje u prošlosti, kao i druge okolnosti koje ukazuju na opasnost ponavljanja krivičnog dela“.

Kosovska policija je 27. septembra saopštila da je tog dana u Južnoj Mitrovici, uhapšeno 10 lica, od kojih su, prema tadašnjim policijskim informacijama, dva maloletnika, zbog fizičkog napada na 11 osoba u vreme dok su se svi oni nalazili ispred kancelarije kosovskog Ministarstva poljoprivrede u ovom delu grada.

Uz šture informacije, Kosovska policija navela je tada da je navodnim žrtvama ponuđena medicinska pomoć, ali da su navodne žrtve to odbile.

Ne navodeći nacionalnost uključenih u incident tada, u policiji su samo potvrdili da se predmet nalazio kod dva srpska tužioca.

Osmorici je odmah 27. određen pritvor, sa izuzetkom dva maloletnika.