Dečja predstava “Misterija nestalog jajeta“ sutra premijerno u Gračanici

(Foto: Dom kulture Gračanica)

Premijera pozorišne predstave  pod nazivom „Misterija nestalog jajeta“, rediteljke Jelene Đorđević, biće odigrana sutra u Domu kulture „Gračanica“ u 19:30 časova.

U samoj predstavi učestvuju glumci amaterskog pozorištra „Janićije Popović“  koje radi u sklopu ovog Doma kulture. Priprema predstava počela je u septembru.

Rediteljka Jelena Đorđević kaže da glumci amateri do sada nisu imali dodirnih tačaka sa lutkarskom umetnošću.

„Mislim da je njima vrlo značajno to što su imali mogućnost nekako da se približe i dramskoj i lutkarskoj umetnosti u ovom obliku u kome smo mi radili. Ja sam se trudila koliko mogu, maksimalno da im pomešam i dramsko i lutkarsko, da rade neke interesantne vežbe, da sami probaju lutkarsku umetnost, ne u smislu pravljenja lutaka već animacija lutaka“, kaže rediteljka.

Osim korišćenja lutaka, polaznici ove radionice vežbali su i koncentraciju i koordinaciju pokreta.

„Radili su sve ono što bi njima trebalo da se malo odvoje od ove realnosti i ovog sveta u kome su sada i da malo puste mašti na volju i urade sve ono što ova divna drama umetnosti, gluma, nudi i daje. Vidim da se svaki put povećavao broj dece, mislim da je vrlo značajno, pogotovo sada kada su oni opterećeni samo lošim vestima koje pristižu svaki dan vezano za situaciju u svetu. Pogotovu sada kada oni više ne znaju da li idu u školu ili ne, da li su onlajn ili ne, kada se sve svodi samo na tehnologiju, korišćenje telefona, tableta i lap-topa, živa igra je ono što razvija, inače, i čoveka od malih nogu“.

Cilj radionice lutkarstva i ove predstave je da deca provode kvaliteno svoje slobodno vreme, kaže Aleksandar Gudžić iz Doma kulture „Gračanica“.

„Ideja zaposlenih u Domu kulture i naših saradnika kroz programe i projekte ovakve vrste jeste da se okupi što veći broj dece, gde će na kvalitetan način provoditi svoje vreme i učiti se timskom radu i pravim vrednostima. Verujem da su ova deca za tri meseca koliko smo se družili na daskama koje život znače  razvila svoju kreativnost i talenat. Na ovaj način smo deci promovisali pozorišnu umetnost”, rekao je.

Gudžić kaže da je predstava interesantna za decu i poziva ih da u što većem broju dođu na premijeru.

„Predstava je dinamična, duhovita sa puno muzike”, kaže Gudžić.

Inače, Školu lutkarstva i predstavu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanje Vlade Republike Srbije.

Ulaz za predstavu „Misterija nestalog jajeta“ je slobodan. Iz Doma kulture apeluju na sve posetioce da se pridržavaju epidemioloških mera.