Transparensi Internešnal upozorava na zastoj u borbi protiv korupcije

Illustracija (Foto: Pexels)

Indeks percepcije korupcije za 2021. godinu pokazuje da stepen korupcije ostaje nepromijenjen širom sveta, upozorava Transparensi Internešnal. U posljednjih deset godina gotovo 86 posto zemalja zabeležilo je mali ili gotovo nikakav napredak.

Na Zapadnom Balkanu je zabležena značajna percepcija korupcije u javnom sektoru. Kosovo ima 41, Severna Makedonija 39. Srbija sa 38 ostaje na najlošijoj poziciji od 2012. godine, dok je Bosna i Hercegovina najgore rangirana sa 35.

Korupcija ima različite oblike od zemlje do zemlje. Ovogodišnji rezultati pokazuju da su svi delovi sveta u zastoju kada je u pitanju borba protiv korupcije u javnom sektoru.

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja i teritorija. Prema percipiranim stepenima korupcije na lestvici od nula što znači visoku korumpiranost, pa do 100 što označava zemlju bez korupcije.

Od osnivanja 1995. godine Indeks percepcije korupcije postao je vodeći globalni pokazatelj korupcije u javnom sektoru.

Na vrhu liste zemalja u kojima je najmanja percepcija korupcije u javnom sektoru su skandinavske zemlje Danska i Finska na broju 88, kao i Novi Zeland sa istim stepenom.

Svetski prosek percepcije korupcije stoji na 43 već deset godina za redom, odnosno percepcija korupcije u globalnom javnom sektoru nalazi se gotovo na sredini.

Među zemljama koje su zabeležile značajan pad u zadnjih deset godina nalaze se Australija, Bosna i Hercegovina, Turska, Sjedinjene Države, Filipini, Sirija, Venecuela i drugi.

Pročitajte još:

Institucije tvrde da se bore protiv korupcije, građani nezadovoljni