Aljiju iz Preševa: Beograd može da zabrani posetu, a mi ćemo insistirati

(Foto: KoSSev)

Jedan od četiri kosovska ministra kojima Srbija u novembru prošle godine nije dozvolila dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu, danas po prvi put boravi u zvaničnoj poseti Preševu. 

U istoj nedelji u novembru kada je Priština uskratila posetu direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića, da poseti manastir Visoki Dečani i socijalno ugroženim porodicama na KiM, Beograd je uzvratio zabranom dolaska četvorici kosovskih ministara, koji su imali nameru da obiđu tri srpske opštine sa albanskom većinom uoči Dana albanske zastave.

Dvodnevnu posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu – ministarki obrazovanja Arberiji Nagavci, ministru finansija Hekuranu Muratiju, ministru kulture Hajrulahu Čekuu i ministru za infrastrukturu Ljiburnu Aljiuu uskratili su, a kako je tada naveo Aljiju, „bez navođenja razloga za odbijanje“.

Sa druge strane, Priština je tada Petkoviću zabranila ulazak na Kosovo, „zbog provokativnih izjava kada su građani i kosovske institucije u pitanju“.

Ljiburn Aljiju (Liburn Aliu), danas je ipak u Preševo, po prvi put zvanično, otputovao u pratnji šefice njegovog kabineta, Rinete Jašari (Jashari), a kako bi održao sastanke sa albanskim političarima u Srbiji i porazgovarao o životu Albanaca u tom regionu, potvrdio je on na Fejsbuku.

Tamo ga je dočekala gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani, predstavnica stranke Partija za demokratsko delovanje (PDD), čiji je predsednik narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Šaip Kamberi.

Nakon sastanka, održali su i zajedničku konferenciju za medije.

Iz Preševa se Aljiju prvo osvrnuo upravo na uskraćenu posetu Beograda koja se dogodila u novembru i poručio da Beograd uvek može da zaustavi kosovske vlasti da zvanično posete ovaj region, ali da će to oni uvek tražiti iznova.

„Stalno ćemo davati zahteve da posetimo Preševo. Nadležni u Beogradu mogu da nas spreče, ali mi ćemo stalno insistirati. I da su odbili ovaj zahtev sada, ja bih nešto kasnije uputio još jedan, tako da neću oklevati da tražim da dođem u Preševo. Isto kao i drugi ministri, tada smo 28. novembra planirali da okupimo četiri ministra. Sada sam došao sam, ali u nekim drugim posetama ćemo verovatno biti zajedno“, rekao je Aljiju, prenose mediji.

Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi poručio je da je obaveza kosovske vlade, ali i njegova lična, da brine o njihovim pravima i dobrobiti i dodao da je dužnost kosovskih vlasti da njihova prava pokrene i u političkim pregovorima.

Istakao je da su građani Preševa, Bujanovca i Medveđe, čak i u ratu na Kosovu, uvek bili aktivni i da je i njihovim doprinosom „stečena sloboda koju uživaju građani na Kosovu“.

Dodao je da Kosovo zato ima dužnost i obavezu da to dobro vrati „braći iz te tri opštine“.

„To je samo naš zadatak. Malo se na tome radi u odnosu na ono što moramo da uradimo“, rekao je Aljiu i naglasio da će se nastojati da se Albanci ohrabre da ostanu u tim opštinama.