Inicijativa Open osuđuje napade na Policiju Kosova

police
Ilustracija (Foto: Radio Goraždevac)

Organizacije civilnog društva i mediji okupljeni oko platforme Open najoštrije su osuđili oružane napade na Policiju Kosova, koji su se prema izjavi potparola KP za region Sever, poručnika Branislava Radovića, odigrali na području Zubinog Potoka u proteklih nekoliko dana.

Organizacije civilnog društva upozoravaju da su napadi na pripadnike organa reda, sastavljenih od policajaca kako albanske, tako i srpske i ostalih zajednica, krajnje opasni po narušavanje, ionako krhkog mira i zategnutih međunacionalnih odnosa, naročito na severu Kosova.

Životno ugrožavanje policijskih službenika, na putu prema njihovim radnim mestima na administrativnim prelazima, je neprihvatljivo u civilizovanom svetu.

“Apelujemo na nadležne organe da profesionalno i sa pažnjom istraže ove slučajeve napada, a zvaničnike Prištine i Beograda da ovim povodom izbegnu nepromišljene izjave i ishitrene akcije, te da se posvete saradnji na rešavanju bezbednosnih izazova koji opterećuju odnose dve strane”, navedeno je u saopštenju.

Potpisnice ovog saopštenja su NVO Aktiv, Centar za afirmativnu društvenu akcije (CASA), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i međuetničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova Društvena inicijativa (NSI) i RTV Kim.