“Prestati sa politizacijom nestalih lica”

Predstavnici Resursnog centra za nestala lica (Foto: Kim)

Predstavnici Resursnog centra i Komisije Vlade Kosova za nestala lica položili su cveće na spomenik posvećen kidnpaovanim i nestalim licima koji se nalazi ispred Skupštine Kosova. Poručili su da i dalje tragaju za 1619 lica, ne praveći razliku da li su oni Albanci ili Srbi, te pozvali predstavnike institucija da ovo pitanje ne politizuju.

Dan nestalih lica ove godine je obeležen dan ranije. Predstavnici Resursnog centra Bajram Ćerkinaj i Negovan Mavrić ali i predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti položili su cveće i podsetili na nerešenu sudbinu više od 1600 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti. Osim Hotija, niko od predstavnika institucija nije prisustvovao obeležavanju.

Barjam Ćerkinaj iz Resursnog centra je kazao da intitucije nedovoljno rade na rešavanju sudbine nestalih.

“Ukratko, hteli smo da im kažemo da ne rade svoj posao. Prvo, rade ono što do sada nisu radili, traže od međunarodne zajednice da pomogne da se obelodani sudbina najmilijih. Mi ne možemo da ih nađemo. Ko može da ih nađe? Ako vi ne možete da ih nađete dajte ovlastite međunarodnu zajednicu, zato su oni tu da nam pomognu. Drugo, otkrijte gde su grobnice i nemojte više da se šalite, već počnite da radite. Oni nisu počeli da rade već godinu dana”.

Kada je u pitanju proces u Briselu, Ćerkinaj je kazao da je za predstavnike institucija to političko pitanje, dok je za porodice nestalih to životno pitanje.

“Mi ne odvajamo one koji su nestali, da li su Srbi, da li su Romi. Uglavnom nestala lica treba da budi deo humanosti i da u Briselu pomognu, da nađu put i zajednički jezik. Rekli su “prvenstveno treba da govorimo o nestalim licima”. Međutim, šta? Godinu dana je u zastoju i ništa nisu uradili. Zato ponovo apelujemo da se iz ovog pitanja ukloni politika”, kazao je Ćerkinaj.

“Nestala lica nemaju ni veru ni naciju, ovde smo da pokažemo da nam je stalo do rasvetljavanja sudbine preko 1600 lica”, kazao je Negovan Mavrić iz Resursnog centra.

“Mi danas pokazujemo da smo zajedno u ovoj borbi i da pošaljemo poruku da ovaj naš problem, naš bol koji nosimo, da se što pre reši i da ovo pitanje i u Briselu i svugde bude broj jedan. Danas se vrši pretraga u Sjenici u rudiniku Štavalj, a to isto bi trebalo da se uradi svugde gde se sumnja da su potencijalna mesta i da se nastavi iskopavanje”, kaže Mavrić.

Mavrić je apelovao na pružanje podataka o nestalima. “Molimo sve koji imaju bilo kakve arhive o nestalima da se te arhive otvore i da ovaj problem što pre rešimo”, kazao je Mavrić.

Od strane predstavnika kosovske Komisije za nestala lica ni ovoga puta nisu izostale kritike na račun kolega iz Beograda. Upućena su tri zahteva.

“Naš prvi zahtev je postavljanje uslova Srbiji. Naš drugi zahtev je bio garancija Evropske unije da postavi rok u kojem je Srbija dužna dostaviti podatke o nestalim osobama, a treći zahtev je otvaranje svih tajnih dokumenata Srbije, iz vremena rata na Kosovu”, kazao je Hoti.

Na pitanja o pretrazi na lokacijama na Kosovu, Hoti ni danas nije želeo da otkrije gde se planira pretraga terena.

“Na Kosovu ima više lokacija, više od 5, imamo u agendi tretiranje nekoliko lokacija na Kosovu. Informisana je i delegacija u Beogradu da može prisustvovati ispitivanja lokacija. U aprilu su proveravane dve lokacije. I ranije sam rekao da imena lokacija ne pominjem zato što ne želim da povredim porodice iz drugih regiona. Kada imamo lokacije u Mitrovici mi zovemo čika Bajrama, Udruženje iz Mitrovice ili nekog iz te zone. Dve lokacije smo tretirali ovog meseca i nastavljemo narednog meseca i očekujemo da delegacija iz Beograda dođe narednog meseca”, kazao je Hoti.

Međutim, ne zna se da li će u toj delegaciji biti Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije kojem je krajem prošle godine bilo zabranjeno da uđe na Kosovo.