32.7 C
Pec
8. avg 2022

Sećanje na Aleksandra Micića iz Velike Hoče

Danas, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, se navršava 24 godine od napada na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca, kada je ubijen policajac iz Velike Hoče Aleksandar Micić, a teško su ranjena još četiri policajca: Saša Đuričić, Mile Zakić, Siniša Grković i Radoš Šoškić.

Napad se dogodio u prepodnevnim časovima, 12. maja 1998.god. Policijskoj patroli koja je obilazila sela Ratkovac, sa dve srpske porodice, i Bratotin u kojem je živelo 50-ak Srba, pripadnici OVK su preprečile put i otvorili na njih vatru. U pomoć svojim kolegama u obruču priskočili su policajci iz orahovačke policije, kao i specijalne jedinice policije iz Prizrena i Đakovice. Borbe su se vodile od deset časova pre podne do kasno uveče kada je blokada probijena, a srpsko stanovništvo iz sela Bratotina je sat pre ponoći, evakuisano u Veliku Hoču. Sa sobom su uspeli poneti samo najosnovnije stvari koje su natovarili na svoje traktore. Od tada do današnjega dana u selo se niko od Srba nije vratio, njihovi domovi su razoreni, bunari zatrpani, voćnjaci posečeni…

Aleksandar Micić-Acko je prva od 86 žrtve albanskih ekstremista u orahovačkom kraju od 1998-2000.godine. Rođen je 1969. godine u Velikoj Hoči, a od 1990. je radio u MUP-u Repubike Srbije. Iza sebe je ostavio trogodišnju ćerku Tamaru i suprugu Vesnu u poodmakloj trudnoći. Sin koji se rodio posle očeve smrti nosi očevo ime – Aleksandar. Saša Đuričić je posle operacije ostao bez jedne noge, a Mile Zakić bez ruke. Siniša Grković je zadobio povrede oka, Radoš Šoškić je zadobio prostrelnu ranu u predelu kolena.

Fotografiju Aleksandra Micića je u Moskvi 9. maja u povorci Besmrtnog puka nosila Pavlina Radovanović iz Orahovca sa još dve fotografije heroja iz Orahovca i Velike Hoče: Aleksandra Majmarevića i Dejana Večevića.

NAJNOVIJE

Više