Stano: Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice; Petković: Netačno, Stano da pročita sporazume

Foto: KoSSev/Anadolija

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice“, kazao je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. Već ovog jutra mu je stigao odgovor iz Beograda. „To je apsolutno netačno i u najmanju ruku licemerno“, kazao je ovog jutra direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Kaže da Stano ne čita sporazume i da jednostrano stvari posmatra.

Priština je u sredu odlučila da se srpskim registarskim tablicama sa oznakama gradova na Kosovu omogući preregistracija na RKS od 1. avgusta do 30. septembra. Osim toga, građani koji na Kosovo žele da uđu sa srpskom ličnom kartom, a ne poseduju kosovska dokumenta, prema ovoj odluci, na prelazima će dobijati deklaracioni dokument.

I dok je ova nova odluka za vlasti u Prištini samo uvođenje reciprociteta, za srpsku stranu je pretnja „opštim napadom“ na Sever i to uz podršku Kvinte, kao i kršenje sporazuma i dijaloga koji je sada „šuplja priča“.

Međutim, nakono navoda Beograda oglasio se portparol EU, Peter Stano.

„Prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine, Kosovo ima pravo da postepeno ukine KM tablice. Sporazumi su jasni da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo“, naveo je za Tanjug portparol EU, a preneo RTS.

Međutim, kazao je da je „važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena“, te da se on „priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom“.

„Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja“, poručio je Stano.

On je ujedno kazao za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje „bio obavešten, ali ne i konsultovan“ o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Kosova, a o čemu je ujedno specijalni predstavnik, Miroslav Lajčak, razgovaro i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

KoSSev portala se u vezi sa novom odlukom Prištine te odnosom EU prema njoj obratio još sinoćć upravo Stanu, ali do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

Stano je u ime EU ponovio poziv „obema stranama“ da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

„EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju“, zaključuje Stano u izjavi za Tanjug.

Petković: To je apsolutno netačno i u najmanju ruku licemerno

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, prokomentarisao je danas za TV Pink navode Miroslava Lajčaka koji je neposredno pre donošenja nove odluke kosovske vlade o preregistraciji kazao da je lopta u dvorištu Prištine.

„Kada to kažete vi ste na neki način podržali odluku Prištine“, poručio je Petković.

Sa druge strane, kazao je za Petera Stana da ne čita sporazume.

„Vidimo da je to juče i najotvorenije uradio Peter Stano, portparol Evropske unije, koji je potpuno neverovatno, očigledno nečitajući sporazume koji smo postigli, rekao da Priština ima pravo da ukida KM tablice. To je apsolutno netačno i u najmanju ruku licemerno“, kazao je Petković.

Kaže da bi EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine morala da zna koji je sadržaj svih sporazuma koji su postignuti u Briselu.

„Gospodin Stano potpuno jednostrano stvari posmatra i čita i vadi iz sporazuma isključio ono što mu odgovara, pa tako kaže da na osnovu sporazuma od 2011. i 2016. Priština ima pravo da ukine KM tablice. To je apsolutno netačno“, podcrtao je još jednom Petković.

Nije hteo da „opterećuje“ javnost sa svim tehničkim detaljima, ali je kazao.

„U sporazumu koji su dogovreni o registarskim tablica stoji da će se izvršiti preregistracija svih registarskih tablica na prostoru KiM tako što će narod imati mogućnost da bira između RKS i KS“, naveo je Petković.

Međutim, podseća da je septembra 2020. godine Priština ukinula statusno neutralne KS tablice.

„Zbog ukidanja tih tablica mi smo imali kasnije sve te probleme, uključujući i trinaest dana ozbiljnu krizu na Jarinju i Brnjaku, kada je naš narod bio na ulicama, braneći svoje pravo na slobodu kretanja“, poručio je Petković.

A s obzirom na to da su ukinute KS tablice, Petković pita „šta naš narod sada ima da izabere kada je reč o preregistraciji? Ostaju samo tablice lažne države Kosovo“.

Kaže da se EU ne oglašava kada Priština krši sporazume i da je to kazao i Lajačku tokom jučerašnjeg sastanka.

„Ali oni kažu to je prošlost, to se desilo, hajde da vidimo kako ćemo dalje. A ja sam mu rekao, znate kako, i pre 10 godina je potpisan sporazum o formiranju o ZSO, pa se taj sporazum ne sprovodi i šta ćemo sad da radimo„, poručio je Petković.

Sa druge strane, kaže da u sporazumu iz 2011. godine stoji da će i jedna i druga strana da rade na tome da se postigne rešenje i pronađu statusno neutralne tablice.

„Da li su RKS statusno neutralne tablice“, upitao je Petković.

„Pa čiju ćeš ti imovinu da konfiskuješ“

Kaže da Kurti ne želi samo da ovom odlukom ukine tablice, već „predviđa da će 30. septembra kada se navršava taj rok koji je ostavio za preregistraciju krenuti u pravcu konfiskovanja svih vozila na severu KiM.

„Pa čiju ćeš ti imovinu da konfiskuješ“, upitao je Petković, te kazao da su to automobili građana Srbije, privatna svojina – preko 10.000 vozila na Severu KiM gde je stanje „za neizdržati“.

„Ne samo da (Kurti) krši sve sporazume već otvoreno i direktno želi sukobe sa srpskim narodom na severu KiM“, smatra je Petkoivć.

Kaže da Beograd to neće da dopusti, a da „srpski narod neće da dozvoli da bude ugnjetavan, niti da mu se otima imovina, niti da bude ubijan“.

„Borićemo se za naš narod, slobodu kretanja i sve sporazume koje smo postigli“, rekao je Petković.

I on je podrctao da Srbija neće da dozvoli novi Oluje i pogrome.

Ocenio je i da odlukom o tablicama Priština vodi proces tri koraka unaznad

I danas je kazao da je sporazum o energetici u korist Srba i Srbije, podcrtao je da bi trebalo da se razgovara o nestalima, ali i optužio Prištinu za nesaradnju, odnosno nespremnost da se vrše iskopavanja po zahtevu Beograda.

Optužio je Kurtija i da preti izazivanjem krize jer, kako kaže, ne odgovara mu dijalog, odnosno sporovođenje sporazuma gde i Beograd ostvaruje interese.

Precizirao je i da zapad podržava Prištinu i da im čak daje sugestije i ideje šta sve treba da rade kada je reč o napadu na Srbe i državu Srbiju.

Vulin: Koliko još ucena i napada treba da stigne iz Brisela

Izjavu portaprola EU prokometarisao je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin.

Kaže da njegovi navodi o tome da Priština ima pravo da jednostrano ukine srpske tablice, te da je EU obaveštena i konsultovana o ovoj odluci „sasvim priliči Evropskoj uniji i njenoj politici gaženja svih sporazuma za koje je sama svojim potpisom garantovala“.

Kaže da Stanu „nije palo na pamet da pomene osnivanje Zajednice srpskih opština niti da traži poštovanje Briselskog sporazuma“, ali jeste da „pravda“ laži Prištine i da „priprema opravdanje za nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji“.

Pozvao je predsednika Srbije da „nastavi da govori i radi kao predsednik svih Srba i da ne poklekne pred silom i licemerjem Evropske unije“.

„Predsedniče, izborili ste se za vojnu neutralnost, koliko još ucena i napada treba da stigne iz Brisela, pre nego se odlučite da pitamo Srbe da li žele i političku neutralnost. Predugo nas lažu i ucenjuju, neka preuzmu i odgovornost za svoje laži“, izjavio je Vulin.